You are here

Αναμένουν έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία οι ειδικοί

15/09/2021 07:29

Ανησυχία για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία εκφράζουν οι επιδημιολόγοι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανατροπή των δεδομένων, λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμένων σε νεότερες ηλικίες, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων λόγω της μαζικής επιστροφής των παιδιών στα σχολεία και του χαμηλού ποσοστού (25% μόνο) των εμβολιασμένων παιδιών από 12 έως 15 χρόνων».

Σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση των μέτρων καθώς το στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσει στην κοινότητα και όπως ανέφερε, φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα και στα παιδιά, τα οποία μπορεί να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα που επέστρεψαν τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης υπήρξαν περίπου 13 μεμονωμένα κρούσματα σε μαθητές και 2 σε καθηγητές χωρίς να σχετίζονται το ένα με το άλλο».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, δεν υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη Mu επειδή φαίνεται ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Σε ότι αφορά την έλευση του χειμώνα και την εξ ανάγκης χρήση των εσωτερικών χώρων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως η εμπειρία δείχνει πως η εφαρμογή του SafePass, αλλά και των μέτρων προστασίας, όπως για παράδειγμα η προστατευτική μάσκα, μπορούν να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς νέων περιστατικών κορωνοϊού.

«Η χρήση του SafePass σε χώρους συνάθροισης και η μάσκα αποτελούν σοβαρό εμπόδιο κατά της εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία όπως διαμορφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα πρέπει να κατατάξει την Κύπρο πλέον στην πράσινη κατηγορία.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, η καλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την επιβολή του SafePass σε κλειστούς χώρους και τη χρήση μάσκας, συνέβαλαν στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. Υπέδειξε ότι «τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμη».

Σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μόλυνση θα επικεντρωθεί τώρα στα σχολεία, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως η χρήση της μάσκας και οι σχετικές αποστάσεις, αλλά και τα συστηματικά rapid test, στα γυμνάσια και λύκεια.

Όσον αφορά την 3η δόση του εμβολίου, η κ. Κολιού σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πλάνο αφορά άτομα άνω των 65 ετών και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ενώ όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης του 80% του πληθυσμού με την 1η δόση, ενώ αναμένεται ότι τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες στο 80% θα φτάσει και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων.

Χθες εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα από τις 28,536 διαγνώσεις ενώ το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε στο 0,44%.

Της Ηρώς Ευθυμίου