You are here

Αναστάτωση από αιφνίδια έρευνα ΕΠΑ στον ΠΙΣ

12/06/2019 11:12

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η αιφνίδια έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με την ΕΠΑ, η έφοδος στα γραφεία ΠΙΣ διενεργείται στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΠΑ για διερεύνηση ενδεχομένου παράβασης του άρθρου 3 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων 2008 και 2014 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (και τα μέλη αυτού, συμπεριλαμβανομένων των Επιστημονικών Εταιρειών καθώς και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων), σε σχέση με τις αποφάσεις και ενέργειες τους που αφορούν τη συμμετοχή τους ή μη στο Γενικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τις αποφάσεις και/ή ενέργειες τους, με τις οποίες καλούν ή προτρέπουν ή συμβουλεύουν τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Λουκία Χριστοδούλου ανέφερε στη StockWatch ότι έχει αποφασιστεί η διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσο αποφάσεις ή ενέργειες του ΠΙΣ παρακωλύουν τον ανταγωνισμό.

Κληθείσα να απαντήσει εάν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η ένταξη ή όχι στο ΓεΣΥ σημείωσε ότι η στρέβλωση του ανταγωνισμού θα προκύψει εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε κάλεσμα για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ παρακωλύοντας την ελεύθερη βούληση.

Η ΕΠΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι η διεξαγωγή έρευνας από μέρους της δεν προδιαγράφει την ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης/ ένωσης επιχειρήσεων σε σχέση με παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού παρά μόνο προσβλέπει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων προς τον σκοπό της διεξαγωγής δέουσας έρευνας, σύμφωνα με τις εξουσίες και αρμοδιότητες της Επιτροπής για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΙΣ κ. Χάρης Αρμεύτης δήλωσε ότι η ΕΠΑ δεν πρόκειται να βρει κάτι καινούριο στους φακέλους που σφράγισε χθες αφού οι θέσεις του ΠΙΣ ήταν ξεκάθαρες από την αρχή της δημιουργίας του ΓεΣΥ για τη διαφωνία του στην ένταξη των γιατρών σε αυτό. Επίσης δήλωσε ότι ο ΠΙΣ εργάζεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού χωρίς να παραβαίνει καμία νομοθεσία.

Έκπληξη ΟΕΒ για ΠΙΣ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει τη μεγάλη της έκπληξη για την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να ελέγξει, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και ενδεχομένως και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες - Μέλη του Συλλόγου.

Η ΟΕΒ εκφράζει πλήρη και απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η ΕΠΑ και αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της να ενεργεί είτε μετά από καταγγελίες είτε αυτεπάγγελτα, με σκοπό τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

 «Η ΕΠΑ ωστόσο, έχει υποχρέωση να εξηγήσει στην εμβρόντητη κοινή γνώμη, το σκεπτικό και τους λόγους που νομιμοποιούν μιαν τόσο επιθετική προσέγγιση εναντίον ενός Επαγγελματικού Σώματος, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το οποίο αποτελείται από πέραν των 3000 ανεξάρτητων επαγγελματιών/ανταγωνιστών, που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συνεννοηθούν προς νόθευση του ανταγωνισμού», αναφέρεται.

Η ΟΕΒ επισημαίνει ότι αριθμός φορέων που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το ΓεΣΥ, περιλαμβανομένης και της ίδιας της ΟΕΒ, έχει εκφράσει προβληματισμούς, ανησυχίες, επιφυλάξεις, θέσεις και προτάσεις όμοιες με αυτές του ΠΙΣ και οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και την εφαρμογή κανόνων ελεύθερης αγοράς. «Μήπως πρέπει να αναμένεται ανάλογη μεταχείριση από την ΕΠΑ και για αυτούς;», διερωτάται.

Η ΟΕΒ θα αναμένει το ταχύτερο πειστικές απαντήσεις, σε σχέση με τις διερευνώμενες παραβάσεις και τη χρονική συγκυρία διενέργειας του ελέγχου. «Όσο τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα, τόσο πιο τοξικό θα γίνεται το κλίμα ανάμεσα στους βασικότερους συντελεστές του ΓεΥ, τους γιατρούς, και την πολιτεία με συνέπειες επί της μεταρρύθμισης της υγείας που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν», καταλήγει.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου