You are here

Άνω κάτω ο ΟΑΥ λόγω Δρ. Αγαθαγγέλου

15/07/2022 16:11

Την παραίτηση της από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έδωσε σήμερα η Μελίνα Πύργου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το χθεσινό διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ.

Σε δημοσίευση της στο twitter η κ. Πύργου αναφέρει για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου ότι «Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς - κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο ΔΣ... Πόση διαπλοκή;».

Μιλώντας στο YgeiaWatch η κ. Πύργου δήλωσε ότι ο διορισμός αυτός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΟΑΥ, εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε ένα άτομο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των γιατρών, όπως ο μισθός τους, που πολεμούσε από την αρχή το ΓεΣΥ και δεν βοήθησε τον ΟΑΥ στη συγκρότηση του συστήματος, να είναι πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

«Είναι θέμα διαπλοκής», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν διαφωνεί να υπάρχει γιατρός στο ΔΣ, «αλλά να υπάρχει κάποιος που να μην έχει συμφέρον στο ΓεΣΥ».

Υπέδειξε επίσης ότι στο ΔΣ δεν υπάρχουν άτομα που να είναι γιατροί, νοσηλευτές κλπ., παρά μόνο εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν κάποιο συμφέρον.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου, επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ασυμβίβαστου Ηλιάνα Νικολάου όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας της να εξετάσει αν ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συγκρούεται με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.

Λάβρος ο ΠτΔ

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στα επικριτικά σχόλια οργανισμών, συνδέσμων και πρώην υπουργών υγείας ότι με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση «στην ουσία ξηλώνει ότι έκτισε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εννέα χρόνων διακυβέρνησης» και ότι «πνίγει το παιδί του με τα χέρια του», σε γραπτή δήλωση εκφράζει θλίψη «γιατί κάποιοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του ΓεΣΥ αγνοώντας ότι ήταν η δική μου αποφασιστικότητα και βούληση που οδήγησε, ύστερα από δεκαετίες, στην ιστορική εισαγωγή του νέου συστήματος Υγείας».

Προσθέτει ακόμη ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Υ. αποτελείται από 13 μέλη και είναι το ελάχιστον ατυχές, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓεΣΥ σε κατάρρευση ή θα αλλοιώσει τη δομή και τη φιλοσοφία του. Δεν ανέμενα τέτοια υποτιμητική αναφορά για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΥ».

Σημείωσε επίσης ότι ο διορισμός του Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου έγινε όχι στη βάση των απόψεων που εξέφρασε στο παρελθόν, αλλά υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που εκπροσωπεί και το 95% του συνόλου των Ιδιωτών γιατρών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, και ως εκπροσώπου της ΟΕΒ.

Υπέδειξε ότι δεν θα ανεχθεί από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ούτε βεβαίως να αμφισβητεί τις προθέσεις του ίδιου, προσθέτοντας ότι «ο λαϊκισμός δεν είναι ό,τι απαιτείται για να διορθωθούν αδυναμίες που παρουσιάζονται σε μια πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση που ευρίσκεται υπό υλοποίηση».

Ο.Σ.