You are here

Ανοίγει ο δρόμος για τρίτη δόση εμβολιασμού

02/09/2021 09:30

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβούλιου παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, την πρόταση του για χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Μετά την σχετική τεχνική έκθεση που κυκλοφόρησε χθες βράδυ από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), φαίνεται ότι ενισχύεται η πιθανότητα να δοθεί το πράσινο φως στην έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου, με σειρά προτεραιότητας.

Η έκθεση του ECDC,  αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Όπως αναφέρεται ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)  αξιολογεί όλα τα σχετικά δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν να προγραμματίσουν τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εν αναμονή της τελικής σύστασης από τον ΕΜΑ για τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί,  ο υπουργός Υγείας είχε στενή επικοινωνία με τον γενικό εισαγγελέα ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να μην υπάρξουν οποιαδήποτε νομικά κωλύματα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε πριν δύο ημέρες ο  υπουργός Υγείας με τους επιδημιολόγους και υπηρεσιακούς του υπουργείου κατατέθηκε πρόταση όπως οι πολίτες υπογράφουν έντυπο συγκατάθεσης πριν λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου.

Πάντως η τεχνική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της ανοσίας σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, οι μεταμοσχευμένοι και οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες.

Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter, η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι ο ECDC εισηγείται ενισχυτική δόση για τους πιο ευπαθείς πολίτες, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στην Ε.Ε.

Σε σημερινή τους κοινή ανακοίνωση, το ECDC και ο EMA αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να συλλέγουν και να αξιολογούν τα δεδομένα, καθώς θα καθίστανται διαθέσιμα για τις ενισχυτικές και πρόσθετες δόσεις.

Επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των δεδομένων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και των λοιμώξεων μετά από τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο COVID-19 και όσων διαμένουν σε κλειστές δομές. Εν τω μεταξύ, σημειώνουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές προσαρμογές στα εμβολιαστικά τους προγράμματα στην περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε μία ή περισσότερες ομάδες του πληθυσμού.

Οι προϋποθέσεις για την τρίτη δόση

Κατά τη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με μέλη της επιστημονικής ομάδας καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, δηλαδή ποιοι θα είναι οι κατ’ αρχήν δικαιούχοι της τρίτης δόσης και η σειρά προτεραιότητας που θα ακολουθηθεί.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, σε πρώτη φάση θα μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και μεταμοσχευμένα άτομα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είναι η πάροδος έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε πρώτο στάδιο, αποφασίστηκε επίσης ότι θα χορηγούνται μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή αυτά της Pfizer και της Μoderna, ενώ τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της ΑstraΖeneca θα εμβολιαστούν επίσης με τα δύο αυτά σκευάσματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου