You are here

Αντεπιτίθεται ο Παμπορίδης

06/11/2017 20:51
Αν κάποιοι ερμηνεύουν ότι δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα της υγείας μάλλον είναι αδιάβαστοι ή λαϊκίζουν για σκοπούς αποπροσανατολισμού του κόσμου, είπε το απόγευμα, ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Ο κ. Παμπορίδης απαντούσε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλο που μιλούσε σε πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ για θέματα υγείας.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Παμπορίδης, είμαι αναγκασμένος να παρέμβω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για να στηλιτεύσω το γεγονός ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έχει επιλέξει και πάλι την πρακτική της λάσπης, του μηδενισμού και να βγάζει μια πίκρα και μια χολή για οτιδήποτε έχει επιχειρήσει να κάνει αυτό το Υπουργείο για τα θέματα υγείας.

"Από τηλεοράσεως αναφέρθηκε μάλιστα, αποκαλύπτοντας ότι έχει ηχογραφημένη την φωνή μου να υπόσχομαι πολυασφαλιστικό. «Τον έχουμε ηχογραφημένο», είπε συγκεκριμένα. Αφού με έχει ηχογραφημένο, τον προσκαλώ και τον προκαλώ να δημοσιοποιήσει το ηχογραφημένο κείμενο, καθώς και τον τόπο και τρόπο παραγωγής του, ώστε να φανεί αν είναι γνήσιο αφενός και αν είναι πλήρες ή αποσπασματικό αφετέρου", πρόσθεσε.

Είπε ακόμη, ότι ο κ. Παπαδόπουλος, αφού είναι και συνάδελφος νομικός, ας διαβάσει τον Νόμο 92 1 του 1996 και το άρθρο 3 για να μας πει αν το «τον έχουμε ηχογραφημένο», μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα. "Και λυπούμαι που το λέω. Επικαλείται κάποιος το νέο και την αλλαγή, επιστρέφοντας σε εποχές σκότους. Αισχύνομαι", σημείωσε.

Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, σε όλες μου τις τοποθετήσεις δημόσιες, αλλά και στις διακομματικές συνεδρίες, τις οποίες εγώ θεσμοθέτησα και στις οποίες μετείχε και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη, μπορείτε να ανατρέξετε, ή αν ο κ. Παπαδόπουλος επιθυμεί πράγματι να πληροφορηθεί, για να βρει κατατεθειμένες τις θέσεις μου περί μονοασφαλιστικού.

"Αντιλαμβάνομαι ότι οι φίλοι του που ενδεχομένως τον βοήθησαν τάχα να βρει αυτό το ντοκουμέντο, να μην τον έχουν πληροφορήσει επαρκώς περί των θέσεών μου. Ας ανατρέξει λοιπόν ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις μου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία μετείχε και ο ίδιος ή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία μετέχει φυσικά το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα που τον υποστηρίζουν ή και στις Επιτροπές Υγείας. Πολλάκις και ευθαρσώς κατέθεσα την άποψή μου, παρότι δεν συνάδει με αυτά που επιθυμούσαν οι συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου", πρόσθεσε.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Παπαδόπουλο να δηλώσει αν είναι υπέρ του μονοασφαλιστικού ή του πολυασφαλιστικού.

Ο κ. Παπαδόπουλος, συνέχισε ο υπουργός, θα έπρεπε να ξέρει ότι ανέκαθεν υπήρχαν λίστες αναμονής και ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο του και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ασθενών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην συνέχεια στα μέτρα που ελήφθησαν πέραν της αυτονόμησης των εργασιακών και του ΓεΣΥ.

Μέτρα για μείωση των λιστών αναμονής

Είπε ότι λήφθησαν σωρεία αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για Πρόγραμμα Παροχής Κινήτρων για αύξηση της Παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής.

Αναφέρθηκε στην παροχή κινήτρων στο προσωπικό των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για αύξηση της παραγωγικότητας με τη διενέργεια συγκεκριμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά τις απογευματινές ώρες (υπερωριακή απασχόληση), στα πλαίσια του οποίου υπεβλήθηκαν σε επεμβάσεις και εξετάσεις γύρω στους 2,000 ασθενείς ήδη.

Επίσης στην αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα με τη μέθοδο της κατ’ επιλογή συμπληρωμής (κουπονιού). Από τον Μάιο 2016, ημερομηνία έναρξης της αποστολής στον Ιδιωτικό Τομέα παραπέμφθηκαν για επεμβάσεις / εξετάσεις 11,239 ασθενείς.

Είπε ότι τον Μάϊο 2015 για μείωση των λιστών αναμονής για MRI που εκκρεμούσαν από το 2011, εξυπηρετήθηκαν 13,770 παραπεμπτικά ενώ τον Μάρτιο του 2017, εξετάσεις και επεμβάσεις που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής, επίσης παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εγκρίθηκαν 7,100 χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακή απασχόληση) και αποστολή 14,830 χειρουργικά περιστατικά.

Εγινε ακόμη, σημείωσε, επέκταση του προγράμματος μείωσης λιστών αναμονής για διενέργεια 20,000 οφθαλμολογικών εξετάσεων για να πάψει να ταλαιπωρείται ο κόσμος και 5.000 εξετάσεων MRI.


Μέτρα για βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοσιών νοσηλευτηρίων

Ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρήσαμε στην παραχώρηση κινήτρων για παραμονή του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και προσέλκυση νέου μέχρι τη λειτουργία της αυτονόμησης. "Γιατί σας είπα, εσείς λέτε ότι εσείς δεν θα έρθετε για να διορθώσετε το παλιό και μας εγκαλείτε γιατί εμείς δεν διορθώνουμε το παλιό. Εμείς φέραμε το καινούργιο, εμείς φέραμε την αυτονόμηση, που είναι το καινούργιο, γιατί οι πρακτικές της διόρθωσης του παλιού ήταν οι δικές σας πρακτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν", είπε απαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο.

Ενισχύσαμε, συνέχισε, τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για το έτος 2017 των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων με 25 επιπλέον θέσεις και συμπεριλήφθησαν άλλες 25 όπως συμφωνήσαμε με τους γιατρούς της ΠΑΣΥΔΥ και τις ΠΑΣΥΚΙ. Αυτή ήταν οι συμφωνία μας. Ζήτησαν 50, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και δώσαμε 50.

Παραχωρήσαμε για το έτος 2017, σημείωσε, προσαύξηση στους ιατρικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια αδικία που δεν επιβλήθη από εμάς. Η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκοψε τους μισθούς των ιατρών και εγώ από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα καυτηριάσει το γεγονός ότι οι γιατροί του δημοσίου υποαμοίβονται. Για αυτό από 1/1/2018, ταυτόχρονα με την υλοποίηση της αυτονόμησης, δίνουμε πρώτο μισθό στους γιατρούς Α13. Αυτές είναι οι πραγματικές αλλαγές στην αυτονόμηση.

"Παραχωρήσαμε διευκολύνσεις για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων, όπως ακριβώς δικαίως ζητούσαν οι γιατροί μας. Υπογράψαμε τις μισθολογικές αναβαθμίσεις για τους γιατρούς, αλλά και για τους νοσηλευτές. Ένα θέμα που μας κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, στις οποίες μετείχατε κ. Παπαδόπουλε", πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε πως αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μέχρις ότου αρχίσει να αποδίδει καρπούς η αυτονόμηση με την λειτουργία 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων - έχουμε ασθενοφόρα τα οποία είναι στολίδι πλέον στην πατρίδα μας για τις υπηρεσίες υγείας, τον διαχωρισμό και αναβάθμιση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και δημιουργίας ξεχωριστής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και την σταδιακή επέκταση της υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Νοσηλείας της Γενικής Νοσηλευτικής σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αστικές και αγροτικές προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα της τρίτης ηλικίας. Επίσης με την λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας έξι κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Εξασφαλίζουμε, είπε ο Υπουργός Υγείας, σύγχρονο εξοπλισμό, στα πλαίσια της ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με την αγορά νέων αξονικών τομογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας, αγορά συνεδρίων αιμοκάθαρσης με συνοδό εξοπλισμό και επέκταση της Μονάδας Αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ένα έργο 23 εκ. ευρώ και ολοκλήρωση εργασιών νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γ.Ν. Λευκωσίας.

"Συμμετείχαμε ενεργά στην επιτέλους εισαγωγή των πανεπιστημιακών ιατρών στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Ναι κ. Παπαδόπουλε, φέραμε τους πανεπιστημιακούς στα νοσοκομεία. Όχι με εξαγγελίες, με πράξεις. Η Πανεπιστημιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διασυνδεδεμένη με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάριο Νοσοκομείο", πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, επιτέλους ένα αίτημα πολλών ετών ικανοποιείται ενώ έχει γίνει αναβάθμιση υφιστάμενης μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο ΝΑΜ ΙΙΙ.

Εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων, συνέχισε, αναβαθμίζονται περαιτέρω οι υπηρεσίες με τη συμπλεγματοποίηση της Πρωτοβάθμιας όπως την έχουμε εξαγγείλει. Αγρός, Πεδουλάς, Πλάτρες και Ευρύχου συμπλεγματοποιούνται για να παρέχουμε σοβαρές υπηρεσίες στους πολίτες μας.

"Παραχωρούμε κίνητρα στους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ. Βρήκαμε τρόπο να δώσουμε κάτι σε αυτούς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από το σαθρό σύστημα το οποίο δεν οικοδομήσαμε εμείς. Εμάς μας το κληροδότησαν οι προηγούμενοι. Παραχωρούμε κίνητρα στους ιατρικούς λειτουργούς που Υπηρετούν στις Ακριτικές Περιοχές, όπως η Πόλη Χρυσοχούς και η Κυπερούντα". πρόσθεσε.

Επεκτείνουμε, συνέχισε, το πρόγραμμα για παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας εκτός ωρών εργασίας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με συμπερίληψή νέων ιατρικών πράξεων σε μη χειρουργικές ειδικότητες, για να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους οι επαγγελματίες υγείας και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο στα Εξωτερικά Ιατρεία. Επεκτείνουμε, συμπλήρωσε, το ωράριο λειτουργίας και τις απογευματινές ώρες σε αριθμό αστικών κέντρων υγείας κυρίως στην Λευκωσία για αποφόρτιση των ΤΑΕΠ..

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, εάν κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, ενώ εφαρμόζουμε τη μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, να βελτιωθούν περαιτέρω η καθημερινότητα του ασθενή και των επαγγελματιών υγείας, ας μας πουν ποιους θεωρούν ως τέτοιους τρόπους. "Λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά η εξαγγελία ενός νοσοκομείου Παίδων-Εφήβων που θα πάρει τουλάχιστον 5 χρόνια για να υλοποιηθεί και 150 εκ. ευρώ, τα οποία δεν ξέρω που θα τα βρείτε, το 1/3 του προϋπολογισμού του Υπουργείου δηλαδή, δεν λύνει τα προβλήματα, τα οποία εσείς επικαλείστε για να στηλιτεύσετε τάχα μου την αδράνεια της Κυβέρνησης", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα του Πνευμονολόγου αν έγινε μετακίνηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, παρά τις απειλές των άλλων γιατρών που υπηρετούν στην Πνευμονολογική Κλινική, ο Υπουργός απάντησε ότι "η πολιτεία δεν μπορεί να τυγχάνει εκβιασμού από κανένα. Ούτε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ούτε σε Πνευμονολογικές Κλινικές, ούτε πουθενά. Κι αν αυτό σημαίνει να μειωθούν κατά πέντε οι γιατροί, ας μειωθούν".

Ερωτηθείς για τον αριθμό τον γιατρών, ο Υπουργός είπε ότι σήμερα είναι ο χαμηλότερος αριθμός που υπηρετούσε ποτέ στο δημόσιο. Οι γιατροί σήμερα είναι 777, πλέον πέντε πανεπιστημιακοί και πλέον 193 ειδικευόμενοι- εάν βρεθεί κάποιος να μου πει πότε υπηρέτησαν στο δημόσιο αντίστοιχοι αριθμοί να έρθει να μου το φέρει.