You are here

Αντίδραση για κατάργηση ταμείων υγείας στους ημικρατικούς

18/06/2019 06:53

Την αντίδραση των συντεχνιών προκάλεσε εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών για κατάργηση των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ημικρατικών οργανισμών από την 1η Ιουνίου 2020, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ΓεΣΥ.

Η εγκύκλιος στάλθηκε στους ημικρατικούς οργανισμούς ενόψει της ετοιμασίας των προϋπολογισμών τους για το 2020.

Η ΟΗΟ ΣΕΚ και η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειονότητα των ημικρατικών υπαλλήλων, θεωρούν την αναφορά του υπουργείου σε κατάργηση των σχεδίων, ως εκτός των συμφωνηθέντωνμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επί του επίμαχου αυτού ζητήματος.

 «Το συνδικαλιστικό κίνημα συνεννοήθηκε με τον ΠτΔ ότι θα γίνει διάλογος με τον κάθε ημικρατικό οργανισμό ξεχωριστά προκειμένου να μετεξελιχθούν ομαλά τα ταμεία υγείας σε περιβάλλον ΓεΣΥ, με παράλληλη τροποποίηση των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων», τόνισε στην StockWatch ο Ανδρέας Ηλία, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ημικρατικών της ΣΕΚ.

Ο κ. Ηλία σημείωσε ότι η θέση των συντεχνιών είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα ταμεία υγείας ως συμπληρωματικά σχέδια για κάλυψη ζητημάτων, τα οποία το ΓεΣΥ σήμερα δεν μπορεί να καλύψει.

Σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς τα συγκεκριμένα ταμεία επιδοτούνται εν μέρει ή εξολοκλήρου από τους φορολογούμενους και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά την έλευση του ΓεΣΥ δεν έχουν λόγο ύπαρξης. 

Οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς θεωρούν τις εισφορές του κράτους στα ταμεία μέρος των κεκτημένων μισθολογικών ωφελημάτων.

Από τον Ιούνιο του 2020, οι ημικρατικοί θα πρέπει να καταβάλλουν 2,90% των απολαβών των εργαζομένων τους για το ΓεΣΥ.

Τα ταμεία υγείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν επιλογή των εργαζομένων από τη δεκαετία του 1960.  Συστάθηκαν μετά από έντονες και πολύχρονες διαπραγματεύσεις στις αρχές του 1980, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών.

Του Λεύκου Χρίστου