You are here

Αποφασιστικότητα ΠτΔ για λύσεις στα νοσηλευτήρια

12/10/2021 11:59

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε χωριστές συναντήσεις, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και στη συνέχεια αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών και των νοσηλευτών.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου  Νιόβης Παρισινού, κατά τις συναντήσεις ο ΠτΔ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα καθιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, όχι απλώς ανταγωνιστικά, αλλά και τη ναυαρχίδα του ΓΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για λήψη όλων των μέτρων, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και οι αναγκαίες προσαρμογές για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κάθε είδους συζήτηση ή ακόμα και σκέψη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και επαναβεβαίωσε την απόλυτη αποφασιστικότητα του για την ομαλή λειτουργία του ΓΕΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας που θεσμοθετήθηκε, διασφαλίζοντας έτσι τα οφέλη προς το σύνολο της κοινωνίας από τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε ποτέ στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και με τον ΟΑΥ σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για την αυταπάρνηση και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν στη διαχείριση της πανδημίας του COVID -19.

Κρίσιμη καμπή

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική συνάντηση, όπου έγιναν από πλευρά τους εισηγήσεις για το πως να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη σωστή πορεία μέσα από τη δραστική παρέμβαση του Προέδρου.

Ο κ. Κουλούμας έκανε λόγο για «κρίσιμη καμπή της εφαρμογής του ΓεΣΥ», ενώ σημείωσε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και υπάρχουν πολλά και μεγάλα εμπόδια στην πορεία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Έχουμε εκφράσει τις απόψεις, τις θέσεις μας στον Πρόεδρο και τις εισηγήσεις μας για το πως μπορεί η πολιτεία μέσα από τη δραστική παρέμβαση του Προέδρου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη σωστή πορεία. Εκφράζω την ικανοποίησή μας», είπε ο κ. Κουλούμας.

Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τον Πρόεδρο, ο οποίος όπως ανέφερε «έχει εκφράσει για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του, για τη συνέχιση της μεταρρύθμισης, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί, την προώθηση του ΓεΣΥ και την επίλυση των προβλημάτων του προς όφελος των ασθενών και των πολιτών, χωρίς καμιά αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του, καθώς επίσης της επίλυσης των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για μια ακόμα φορά η παρέμβαση του Προέδρου θα είναι αποφασιστική και δραστική, έτσι ώστε επιτέλους να προχωρήσει και ο δημόσιος τομέας στην αυτονόμηση χωρίς εμπόδια και προβλήματα, αλλά και τα θέματα που αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας και η τελευταία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και άλλα θέματα που μας απασχολούν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, να προχωρήσουν προς επίλυση με ένα τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο και σε καμιά αμφιβολία τη φιλοσοφία του, που είναι ένα σύστημα ασθενοκεντρικό που προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσα από μια αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών».

Κληθείς να αναφέρει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί επίσημα σε σχέση με την έντονη ψιθυρολογία το τελευταίο διάστημα για αλλαγή στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, ο κ. Κουλούμας είπε: «Βεβαίως. Αν και ο Πρόεδρος το έχει πει πολλές φορές. Χαρακτηριστικά μας είπε: Πάνω από το πτώμα μου. Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο νόμο και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».