You are here

Αποχωρεί από το ΓεΣΥ ο πρώην πρόεδρος ΠΙΣ

08/09/2020 11:57

Την αποχώρησή του από το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, γυναικολόγος Αντώνης Βασιλείου.

Στην παραίτηση του ο δρ. Βασιλείου εξαπολύει πυρά κατά του ΟΑΥ και σημειώνει «ήμουν και είμαι της ισχυρής άποψης ότι το Σχέδιο Υγείας είναι μια αναγκαιότητα, για την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κύπριο πολίτη».

«Από το 1996 που εκλέγηκα για πρώτη φορά πρόεδρος του ΠΙΣ εργάστηκα και εργάζομαι για τη πραγματοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολού στόχου. Η ένταξη μου στο ΓΕΣΎ είχε ως βασικό στόχο, να ενθαρρύνει τους συναδέλφους μου να πράξουν το ίδιο προς όφελος των ασθενών. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η μέχρι τώρα πορεία σας δεν συνάδει ούτε με τη φιλοσοφία ούτε με τη νομοθεσία του ΓεΣΥ που ψηφίστηκε το 2001», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ο ΟΑΥ λειτουργεί χωρίς να συμβουλεύεται τους αρμόδιους φορείς για θέματα υγείας ως όφειλε. «Συμβουλευτικές επιστημονικές επιτροπές για ιατρικά θέματα, δεν υπάρχουν. Μηχανισμοί ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας των ιατρικών πράξεων ανύπαρκτο. Μηχανισμοί ελέγχου των καταχρήσεων δεν λειτουργούν. Η πρόσβαση και διακίνηση των φακέλων των ασθενών [e-health ] ανύπαρκτη. Η διαχείριση του σφαιρικού προϋπολογισμού είναι ερασιτεχνική, αναποτελεσματική και άδικη», επισημαίνει.

«Δυστυχώς ο ΟΑΥ επιχειρεί να παρέμβει και στον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Ενέργεια ανεπίτρεπτη, επικίνδυνη και απαξιωτική προς το ιατρικό επάγγελμα. Ο λόγος της παραίτησης μου είναι να σας προειδοποιήσω και να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και της αφύπνισης ότι είσαστε σε λάθος δρόμο. Στόχος μου ήταν, είναι και θα είναι, η επιβίωση και ικανοποιητική λειτουργία του ΓεΣΥ προς όφελος των ασθενών. Πολύ φοβούμαι ότι αν δεν προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, και δεν αλλάξετε πορεία πλεύσης, θα οδηγήσετε το ΓεΣΥ στη κατάρρευση», καταλήγει.