You are here

Αυστηρή προειδοποίηση για νέο lockdown μετά τις γιορτές

22/12/2021 07:21

Οι επιδημιολόγοι κρούουν το καμπανάκι και προειδοποιούν για νέο lockdown μετά τις γιορτές εάν δεν τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα και ξεφύγει η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία κινείται όπως την πυρκαγιά.

Καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τις μαζικές συναθροίσεις και συναθροίσεις με αγνώστους, διότι η κατάσταση και στην Κύπρο βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε έντονη ανησυχία διότι τόνισε ότι «η μετάλλαξη Όμικρον όπως έχει ήδη διαφανεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καίει όπως την πυρκαγιά και δεν δίνει την ευκαιρία αναχαίτισης της με περιοριστικά μέτρα εκτός από την επιβολή ενός lockdown».

Σημείωσε ότι «και οι πολίτες οι οποίοι θα περάσουν πιο ανθρώπινες ημέρες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα δεχθούν πιο εύκολα ένα lockdown ή πιο σκληρά μέτρα».

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, εάν και δεν συζητήθηκε η επιβολή σκληρών μέτρων στην τελευταία σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, εντούτοις ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτης σύσκεψης εάν παραστεί ανάγκη ακόμη και τις ημέρες των εορτών.

«Μέχρι να εξακριβωθεί πλήρως η συμπεριφορά της μετάλλαξης Όμικρον στον άνθρωπο αυτό που συστήνεται για την ώρα είναι ο εμβολιασμός και με την τρίτη δόση διότι δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο όπλο αντιμετώπισής της».

Η κ. Κολιού διευκρίνισε επίσης ότι η επιβολή των νέων υγειονομικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας είχαν και τη σύμφωνο γνώμη των επιδημιολόγων.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούσαν να υποβληθούν πιο αυστηρά μέτρα διότι θα επαναστατούσαν οι πολίτες οι οποίοι έχει δύο χρόνια να κάνουν κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα».

Πρόσθεσε ότι «η μετάλλαξη Όμικρον είναι εδώ γι’ αυτό αναμένουμε έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και συστήνουμε προσοχή στις συναθροίσεις στα σπίτια αλλά και στις συναθροίσεις με άγνωστα άτομα, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και υγειονομικών μέτρων και να μη ξεχνούμε τη μάσκα, ούτε να την αφαιρούμε για να μιλήσουμε όπως γίνεται τώρα τελευταία».

Σημείωσε ότι «η επιδημιολογική μας κατάσταση είναι οριακή και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει εάν απογειωθεί και στην Κύπρο η μετάλλαξη Όμικρον».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καραγιάννη το μόνο που γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα μια ξεκάθαρη εικόνα από τη χώρα όπου προέρχονται τα δεδομένα, αν πρόκειται για ήπια νόσο ή είναι ίδια, όπως η Δέλτα.

«Φαίνεται ότι τα δύο εμβόλια δεν την αντιμετωπίζουν επαρκώς, κυρίως αν έγιναν κάποιους μήνες προηγουμένως, γι’ αυτό το μόνο όπλο που διαθέτουμε για την ώρα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου