You are here

Αυξάνονται οι ιδιώτες ιατροί στο ΓεΣΥ

14/06/2019 13:28

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εγγραφές ιατρών στο ΓεΣΥ με τους αριθμούς των ιατρών προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα να υπερισχύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μέχρι αυτή τη στιγμή συνολικά οι εγγραμμένοι παροχείς στο σύστημα ανέρχονται στους 1888 εκ των οποίων οι 665 προέρχονται από τον δημόσιο τομέα ενώ μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των ιατρών που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αφού ανέρχονται στους 1223 την δεδομένη στιγμή.

Οι ειδικοί ιατροί ανέρχονται στους 517 εκ των οποίων οι 371 υπάγονται στον ΟΚΥπΥ. Οι παιδίατροι αριθμούνται στους 114 και μόνο 36 από αυτούς ανήκουν στον δημόσιο τομέα ενώ οι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες φτάνουν τους 373 και 112 από αυτούς προέρχονται από τον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά τα εργαστήρια ιατρικών αναλύσεων μέχρι στιγμής απαριθμούνται στα 343 συνολικά εκ των οποίων τα 147 είναι δημόσια. Ο αριθμός των φαρμακείων ανέρχεται στα 550.

Ο κ. Άγγελος Τρόπης, ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ, εξέφρασε στη StockWatch την ικανοποίηση του για τις μέχρι τώρα εγγραφές στο ΓεΣΥ: «Για τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους οι αριθμοί είναι ήδη πολύ ικανοποιητικοί».

Ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι για τους ειδικούς ιατρούς δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να βλέπει ο ειδικός ιατρός. «Συνεπώς, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός πόσοι πρέπει να αγγίξουμε στους ειδικούς ιατρούς. Σίγουρα όμως προς το παρόν είναι γεγονός ότι δεν έχουμε αρκετούς ειδικούς ιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είναι ικανοποιητικός», επεσήμανε ο κ. Τρόπης.

Οι εγγραφές των ιατρών συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρία της επιτροπής υγείας της βουλής. Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται αυξημένη ροή εγγραφής ειδικών ιατρών στο γενικό σύστημα υγείας, μετά τον Ιούλιο και την καταβολή των πρώτων πληρωμών για ιατρικές πράξεις.

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για αναμενόμενο ζήτημα σε ότι αφορά τις μειωμένες εγγραφές ειδικών ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα καθώς όπως είπε, δεν είχαν κίνητρο να ενταχθούν πριν την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος.

Πρόσθεσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο ενίσχυσης κινήτρων για συμμετοχή παιδιάτρων και ειδικών ιατρών στο σύστημα με τρόπο που να βελτιώνεται το εργασιακό τους περιβάλλον.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα που καλύπτονται από το ΓΕΣΥ για τους δικαιούχους, ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει γύρω στα 1000 φάρμακα ενώ, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να συμπεριληφθούν άλλα 180 φάρμακα από το συνταγολόγιο του ιδιωτικού τομέα, που προηγουμένως δεν παρέχονταν από τον δημόσιο τομέα.

Τέλος ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ σε δηλώσεις του στο Τρίτο σημείωσε ότι σήμερα αρχίζουν οι αναβαθμίσεις στο λογισμικό του ΓεΣΥ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι όλες οι επισημάνσεις που έγιναν από τους γιατρούς για το λογισμικό όπως τα προβλήματα αποσύνδεσης χρήστη και τα προβλήματα στις ποσότητες συνταγογράφησης θα επιλυθούν. Επίσης ανέφερε ότι θα εισαχθούν υποκατηγορίες όσον αφορά τις παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων έτσι ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου