You are here

Αυξημένα έσοδα, μειωμένες δαπάνες για το ΓεΣΥ

14/01/2020 11:38

Αυξημένα κατά περίπου €30 εκ. σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις είναι τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από εισφορές και συμπληρωμές για το ΓεΣΥ μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, ενώ οι δαπάνες, από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2019, είναι μειωμένες κατά περίπου €50 εκ. από τις προβλεπόμενες.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, Άγγελος Τρόπης, είπε ότι οι εισφορές που καταβλήθηκαν για το ΓεΣΥ από την έναρξη των εισφορών την 1η Μαρτίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου του 2019 ανήλθαν στα €330 εκ., ενώ επιπλέον γύρω στα €10 εκ. εισπράχθηκαν από συμπληρωμές από την έναρξη του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2019.
 
Σημειώνεται ότι στις συμπληρωμές περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε ειδικό γιατρό τόσο με παραπομπή από προσωπικό γιατρό και την καταβολή έξι ευρώ από τον ασθενή όσο και χωρίς παραπομπή και την καταβολή €25, αλλά και η αγορά φαρμάκων.
 
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του ΟΑΥ για τα έσοδα από εισφορές, ο κ. Τρόπης είπε ότι «είχαμε μια θετική απόκλιση σε σχέση με τα έσοδα που προέβλεπε η αναλογιστική μελέτη του οίκου Mercer, η οποία εκτιμούσε να εισπράξουμε γύρω στα €310 εκ.».
 
Στα €230 εκ. οι δαπάνες

Αναφορικά με τις δαπάνες για υπηρεσίες υγείας που προσφέρθηκαν σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, ο κ. Τρόπης είπε ότι κατά το πρώτο επτάμηνο εφαρμογής του ΓεΣΥ (από 1η Ιουνίου ημερομηνία έναρξης του ΓεΣΥ μέχρι και το τέλος του 2019) οι δαπάνες ανήλθαν στα €230 εκ.
 
Ανέφερε ότι οι δαπάνες είναι χαμηλότερες από τα €280 εκ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 (€40 εκ. το μήνα), λόγω του ότι κατά τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ ο αριθμός των γιατρών δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο ο σημερινός αριθμός, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε εξοικονομήσεις παραμένουν στο ταμείο και διατίθενται για την αγορά υπηρεσιών προς τους δικαιούχους όπως προβλέπει ο νόμος.
 
Γίνονται οι ανάλογοι προγραμματισμοί για πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε ότι με βάση την αύξηση των εισφορών για το ΓεΣΥ τον Μάρτιο του 2020 γίνονται και οι ανάλογοι προγραμματισμοί από τον ΟΑΥ σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και διαβεβαίωσε πως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο οικονομικό πρόβλημα.
 
Σημείωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι γύρω στο €1 δισ. ετησίως ή περίπου €80 εκ. μηνιαίως.
 
Αναφορικά με τις συζητήσεις του ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσοκομεία για ένταξη στο ΓεΣΥ, ο κ. Τρόπης είπε ότι «με βάση τα ποσά που αναμένεται να εισπράξουμε θα γίνουν και οι ανάλογες συμφωνίες με τους παροχείς υγείας (νοσοκομεία, κλινικές) που θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ».
 
Ο ΟΑΥ είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για επίτευξη συμφωνίας με όποιο νοσηλευτήριο εκδηλώσει ενδιαφέρον.