You are here

Δεν καταλαγιάζει ο σάλος από διορισμό Δρ Ευαγγέλου

28/07/2022 10:36

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη προς τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, τον οποίο καλεί να αναλάβει την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού του και να δημοσιοποιήσει τους λόγους πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ΚΕΒΕ απέσυρε την εισήγηση διορισμού του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μέσω επιστολής που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην επιστολή του ο Δρ. Αγαθαγγέλου ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει την άλωση του θεσμού και των γιατρών που εκπροσωπεί από φαινόμενα, όπως είπε, «επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης».

Όπως τονίζει εφόσον το ΚΕΒΕ αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφασή του οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού του και να δημοσιοποιήσει επίσημα τους λόγους της απόφασης του.

«Είναι θέμα αξιοπρέπειας προς το πρόσωπο μου, αλλά και σεβασμού στο κύρος του θεσμού (ιατρική κοινότητα) που εκπροσωπώ και δεν πρόκειται να προδώσω και να υποταχθώ στους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει ο Δρ. Αγαθαγγέλου στην επιστολή του.

Αναφέρει ακόμα πως «ο αγώνας για την θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης του ΠΙΣ και της ιατρικής κοινότητας συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι «ο υγιής πνεύμονας του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα».

Τονίζει, επίσης, ότι την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού επιστήμονα θα τα προστατεύσει ακόμα και με προσωπικό κόστος, σημειώνοντας ότι έχουν «ως προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος».

Απευθυνόμενος στον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη αναφέρει ότι «εφόσον μονομερώς και τελεσίδικα αποφάσισε η Εκτελεστική σας Επιτροπή να προχωρήσει με την υλοποίηση της απόφασης, είναι ταυτόχρονα υποχρέωση σας να τη θέσετε γραπτώς, καθώς και τους λόγους, επίσημα, στην γραμματεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για σκοπούς κοινοποίησης και ενημέρωσης των μελών μας, όπως εξάλλου προνοούν οι διαδικασίες που διέπουν την λειτουργία του θεσμού».

Εξάλλου, συνεχίζει, «είναι θέμα αλληλοσεβασμού και αναγνώρισης μεταξύ θεσμικών οργάνων».

Επισημαίνει πως «ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, η προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, η διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, ο σεβασμός στο ασθενή και η διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, αποτελούν την πάγια αποστολή του ΠΙΣ, την οποία οφείλω να προστατεύσω».

«Δεν θα επιτρέψω», σημειώνει ο κ. Αγαθαγγέλου, «την άλωση του θεσμού και των γιατρών που εκπροσωπώ από φαινόμενα ανήθικης επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης. Δεν θα επιτραπεί η όποια εκμετάλλευση της ιατρικής κοινότητας. Ο θεσμός δεν είναι αναλώσιμος για κανένα».

Ο Πέτρος Αγαθαγγέλου αναφέρει πως δεν θα επιτρέψει την πολιτικοποίηση στην ευρύτερη της έννοια, του τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι «οι αλήθειες που ενοχλούν, είναι υπεράνω των ψεμάτων και συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν».

«Η ιατρική επιστήμη τυγχάνει σεβασμού και η αποστολή της δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται σε παρασκηνιακούς μηχανισμούς», αναφέρει καταληκτικά.