You are here

Η διαδικασία για εμβολιασμό ανήλικων 12 μέχρι 17 ετών

30/07/2021 19:12

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η Πύλη Εμβολιασμού για προγραμματισμό ραντεβού για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα είναι διαθέσιμη από τις 7:30 το πρωί της Δευτέρας, 2 Αυγούστου, διευκρινίζοντας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τον εμβολιασμό των ανήλικων προσώπων.
 
Βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες, αλλά και οι Προσωπικοί Ιατροί των παιδιών, μπορούν να διευθετούν ραντεβού για το ανήλικο άτομο μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, επιλέγοντας εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) ως τα μοναδικά, επί του παρόντος, εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
 
Κατά την προέλευσή τους στα Κέντρα Εμβολιασμού για τη χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου, τα ανήλικα άτομα θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων/Κηδεμόνων για Εμβολιασμό Ανηλίκου με Εμβόλιο για COVID-19 υπογεγραμμένο και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εκτός και αν νομικά (με προσκόμιση σχετικής απόφασης Δικαστηρίου) κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το Έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται στα Κέντρα Εμβολιασμού κατά την προσέλευσή τους.
 
Επίσης απαιτείται έγγραφο ταυτοποίησης του ανηλίκου (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ) και σε περίπτωση που ο ανήλικος θα συνοδεύεται από τους γονείς/κηδεμόνες (ή έναν εκ των δύο), αυτοί θα πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφο ταυτοποίησης. Το Έντυπο παρουσιάζεται στους λειτουργούς του Κέντρου Εμβολιασμού για σκοπούς ταυτοποίησης.
 
Κατά την προσέλευσή τους στο Κέντρο Εμβολιασμού για τη χορήγηση της 2ης δόσης, τα ανήλικα άτομα θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων τους.
 
Διευκρινίζεται επίσης ότι κατά τον εμβολιασμό του τόσο κατά την 1η δόση όσο και κατά την 2η δόση, ο ανήλικος δύναται να συνοδεύεται από κάποιο άλλο ενήλικο άτομο πέραν από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες του. Σε αυτή την περίπτωση, οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας στο Κέντρο Εμβολιασμού θα επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα πριν τον εμβολιασμό για να επιβεβαιώσουν ότι το ενήλικο άτομο που συνοδεύει το παιδί έχει οριστεί από τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα.

Περαιτέρω το Υπουργείο Υγείας συστήνει αυστηρή τήρηση των πιο πάνω, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προσέλευση και παραμονή στο Εμβολιαστικό Κέντρο.