You are here

Το διάταγμα υπ. Υγείας για νέα μέτρα κατά της πανδημίας

26/11/2021 18:11

Διάταγμα περί Λοιμοκαθάρσεως (αρ.43 - 26 11 2021)  εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας για τα μέτρα που αποφασίστηκαν για αναναχαίτιση της πανδημίας  του κορωνοϊού στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη και όλα τα άτομα ηλικίας 6 - 11 ετών θα πρέπει να να παρουσιάζουν Safe Pass, ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test.

Από τις 15 Δεκεμβρίου σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων και  νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.  

Εξάλλου, από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Από 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6 - 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προυποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών. (Σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα) 

Από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.

Από τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.  

Από τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μεσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.  

Από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή Rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass.
 
Από 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.