You are here

Διατηρεί ευρωπαϊκή πρωτιά στα rapid test η Κύπρος

01/03/2021 12:34

Η Κύπρος παραμένει στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, ως προς τη διενέργεια τεστ, με 24.196 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν, μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, 229.743 rapid tests, από τα οποία προέκυψαν 809 κρούσματα με ποσοστό θετικότητας 0,35%. Το ίδιο διάστημα ελέγχθηκαν 1.160 επιχειρήσεις και 4.531 εργαζόμενοι. Στην Κύπρο διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής 78.642 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 20.152 την περίοδο 22-28 Φεβρουαρίου. Η Κύπρος κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Our World In Data.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι στην επόμενη φάση της στρατηγικής σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων εισέρχεται από σήμερα, Δευτέρα η Κύπρος, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου. «Η επιδημιολογική κατάσταση, αν και βελτιωμένη, παραμένει σε οριακό σημείο, που εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί. Πρώτιστος στόχος είναι, μέσα από την υιοθέτηση σειράς δράσεων, να διατηρηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες σε σταθερό σημείο, έως ότου επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τις επόμενες εβδομάδες», προστίθεται.

Όσον αφορά τις ενέργειες που έγιναν την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, στη βάση του τρίπτυχου «τεστ – επιτήρηση – εμβολιασμοί» σημειώνεται ότι κύριος πυλώνας, στον οποίο στηρίχθηκε η πολιτική της Κύπρου από την αρχή της πανδημίας, είναι η διενέργεια μαζικών τεστ, με την εφαρμογή, κατά διαστήματα, προγραμμάτων εργαστηριακού ελέγχου με στόχευση σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Από τον Νοέμβριο 2020, βασικό εργαλείο για τον έλεγχο και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα αποτελούν και τα αντιγονικά τεστ (antigen rapid tests), τα οποία αξιοποιούνται τόσο για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού όσο και για τον τακτικό έλεγχο των εργαζομένων, στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, συμπληρώνεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι η διενέργεια μαζικών τεστ, πέραν από την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στην κοινότητα, συντείνει στον έλεγχο της επιθετικότερης μετάδοσης του ιού, που προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν πλέον εντοπιστεί στα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η γρήγορη και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση που προσφέρουν τα ταχεία αντιγονικά τεστ, συμβάλλουν στην άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης των στενών τους επαφών. Έχοντας εντοπίσει συρροές κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους, το Υπουργείο Υγείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επεκτείνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και στις δευτερογενείς επαφές, σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται γρηγορότερα τα κρούσματα και να αποτρέπεται μεγαλύτερη διασπορά του ιού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή επάνοδο στην κανονικότητα αποτελεί η επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων, ώστε να είναι κατά το δυνατό αποτελεσματικά.

«Με στόχο την παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων και της συμμόρφωσης με αυτά, αλλά και για την παροχή βοήθειας για ορθότερη εφαρμογή τους, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, διενεργούν συνεχείς ελέγχους σε επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 22-26 Φεβρουαρίου έλεγχοι σε 1.160 επιχειρήσεις και ελέγχθηκαν 4.531 εργαζόμενοι σε αυτές», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι κατά τους ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις με τις πρόνοιες των Διαταγμάτων και δεν εκδόθηκαν εξώδικα πρόστιμα.

Αναλυτικά, ελέγχθηκαν 141 κουρεία/κομμωτήρια και 206 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, 51 ινστιτούτα αισθητικής και 86 εργαζόμενοι, 181 υπεραγορές/παντοπωλεία και 1.318 εργαζόμενοι, 157 περίπτερα και 358 εργαζόμενοι και 630 επιχειρήσεις τροφίμων και 2.563 εργαζόμενοι σε αυτές.

Συνεχίζοντας την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου για την COVID-19, αναφέρεται εξάλλου ότι διενεργήθηκαν την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 συνολικά 20.152 εμβολιασμοί ανεβάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμών που έγιναν μέχρι στιγμής στην Κύπρο σε 78,642. Την πρώτη δόση έλαβαν 55.762 και τη δεύτερη δόση 22.880, προστίθεται.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την ηλικιακή ομάδα των 71 ετών και άνω, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας και συγκεκριμένων ασθενών που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας.

Παραθέτει εξάλλου τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Our World In Data - μέχρι 26 Φεβρουαρίου - σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου, με μέσο όρο 8,7 δόσεις ανά 100 άτομα.

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι, αυτή τη στιγμή, οι εμβολιασμοί διενεργούνται σε 11 Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια, από συνολικά 26 συνεργεία. Επιπλέον, εμβολιασμοί διενεργούνται από έξι κινητές μονάδες παγκύπρια. Σε πλήρη ανάπτυξη των Εμβολιαστικών Κέντρο, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15.000 εμβολιασμοί ημερησίως. Μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί και αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τρία εμβόλια, της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca και της Moderna. Αίτηση για αδειοδότηση έχει υποβάλει στον ΕΜΑ και η εταιρεία Johnson&Johnson, που αναμένεται να αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες.