You are here

Δικάζονται σήμερα οι επιδημιολόγοι

11/06/2021 07:23

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της αγωγής την οποία συνυπογράφουν 108 πολίτες, σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η αγωγή στρέφεται εναντίον του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής (ΣΕΕ), οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους στο δικαστήριο.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία (γύρω στις 1000 σελίδες) περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα διατάγματα με τα περιοριστικά μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρία αποφάσισε όπως επωμισθεί το κράτος τα δικαστικά έξοδα των μελών της επιστημονικής επιτροπής και να καλύπτει τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι εναγόμενοι.

Παρόλα αυτά, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας που μίλησαν στη StockWatch, χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να δέχονται αγωγές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση τους άφησε ακάλυπτους.

Υποστηρίζουν ότι «άλλες χώρες που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα κρούσματα, παρά τα αυστηρά μέτρα που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, φρόντισαν να κατοχυρώσουν τους επιστήμονες τους και να απαγορεύσουν τις αγωγές».

«Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει όσους θωράκισαν τους πολίτες από την πανδημία», δήλωσε στη StockWatch μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.

Ταυτόχρονα, οι εναγόμενοι παραπέμπουν στη διευθέτηση που έγινε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπου μετά από ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο νόμο, οι λοιμωξιολόγοι που είναι μέλη των επιτροπών του υπουργείου Υγείας έχουν το ακαταδίωκτο.

Της Ηρώς Ευθυμίου