You are here

Δύο κρούσματα κορωνοϊού από 1290 διαγνώσεις

29/06/2020 17:59

Δυο νέα περιστατικά του ιού SARS-CoV-2, από σύνολο 1.290 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές στην Κύπρο. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 996.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας, το ένα κρούσμα προέκυψε από σύνολο 766 εργαστηριακών εξετάσεων δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, και το άλλο, που αφορά άτομο με ιστορικό ταξιδιού, από σύνολο 215 δειγμάτων που διεκπεραιώθηκαν από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, το ένα άτομο έφτασε από τη Σερβία, μέσω Βουλγαρίας, χθες και υποβλήθηκε σε εργαστηριακή εξέταση στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο ελέγχου όλων των πτήσεων από αεροδρόμια της Βουλγαρίας που ίσχυε μέχρι και χθες. Παρόλο που η Σερβία ήταν στην Κατηγορία Γ, ο επιβάτης δεν προσκόμισε αρνητικό αποτέλεσμα, διότι ως Κύπριος μπορούσε να υποβληθεί στην εξέταση στην Κύπρο.

Το δεύτερο άτομο έφτασε πριν 9 μέρες στην Κύπρο από τις ΗΠΑ (Κατηγορία Γ) μέσω χώρας της Κατηγορίας Α. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Επιπρόσθετα, από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, δεν ολοκληρώθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις.

Από δείγματα που λήφθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, υπήρξαν αποτελέσματα για 125 εργαστηριακές εξετάσεις, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 6 διαγνώσεις και από τα δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 178 εργαστηριακές εξετάσεις.
 

Επιπρόσθετα, δόθηκε εξιτήριο στον ασθενή που νοσηλευόταν μέχρι χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και έγινε παράλληλα νέα εισαγωγή ασθενούς με COVID-19.παράλληλα νέα εισαγωγή ασθενούς με COVID-19.