You are here

Δυσπιστία για παράδοση νέας πτέρυγας νοσοκομείου Λάρνακας

19/08/2019 07:28

Έντονη δυσπιστία εκφράζουν αρμόδιοι φορείς για την παράδοση της νέας πτέρυγας του γενικού νοσοκομείου Λάρνακας στις 15 Νοεμβρίου, λόγω των πολλών αναβολών που έχει ήδη πάρει ο εργολάβος, προβάλλοντας τις οικονομικές διαφορές που είχε με το αρμόδιο υπουργείο.

Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης 36 μηνών.

Εξαιτίας όμως των οικονομικών διαφορών του αρμόδιου υπουργείου και του εργολάβου, δόθηκε παράταση στην παράδοση του έργου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2017, για να ξαναπάρει νέα αναβολή μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και κατόπιν τον Απρίλιο του 2019.

Στενό μαρκάρισμα από υπουργείο μεταφορών

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται ο εργολάβος του έργου από το υπουργείο μεταφορών, μετά την τελευταία δέσμευση που έλαβε ενώπιον της υπουργού μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου, ότι θα παραδώσει το έργο στις 15 Νοεμβρίου.

Η κ. Αναστασιάδου δήλωσε στη StockWatch, ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον εργολάβο, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ισχύει η ημερομηνία παράδοσης του έργου όπως είχε συμφωνηθεί, στην τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση τους.

Μικρό καλάθι φαίνεται ότι κρατεί ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Λάρνακας Γεώργιος Καροτσάκης αφού εξέφρασε τη θέση ότι «αν θα τηρηθεί ή όχι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα θα διαφανεί στην πορεία».

Διευκρίνισε εντούτοις ότι «εμείς προγραμματιζόμαστε σε θέματα όσον αφορά τον καινούργιο εξοπλισμό, το μηχανογραφικό σύστημα, τον ιατρικό και γραφειακό εξοπλισμό, ώστε να είμαστε έτοιμοι στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό όταν παραδοθεί το κτήριο να ξεκινήσουμε τις εγκαταστάσεις του νέου εξοπλισμού».

Εξήγησε επίσης ότι η νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει τμηματικά.

Δηλαδή, ανέφερε ότι «ενάμιση μήνα μετά την παράδοση του νέου κτηρίου θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία ενώ η εγκατάσταση του βαριού εξοπλισμού ο οποίος θα ξηλωθεί και θα μεταφερθεί από υφιστάμενο νοσοκομείο στη νέα πτέρυγα θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου και ένα άλλο κομμάτι θα μεταφερθεί τον Φεβρουάριο», είπε.

Ο κ. Καροτσάκης παραδέχθηκε επίσης ότι το υφιστάμενο κτήριο του νοσοκομείου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ασθενών.

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να διευρυνθούν και οι ειδικότητες των ιατρών, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη.

Στόχος, σημείωσε, «είναι και η παροχή ημερήσιας φροντίδας καρκινοπαθών και η δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής».

Σχολιάζοντας τον σχεδιασμό του υφιστάμενου νοσοκομείου μετά τη λειτουργία της νέας πτέρυγας ο κ. Καροτσάκης είπε ότι «σχεδιάζουμε τη διαμόρφωση των χώρων στο υφιστάμενο κτήριο, διότι θα υπάρχει πλέον χώρος για να προσθέσουμε ακόμη 120 κρεβάτια».

Σημείωσε ότι στο νέο κτήριο θα μεταφερθεί η κλινική θαλασσαιμίας, όλα τα εξωτερικά ιατρεία, το φυσιοθεραπευτήριο ενώ γίνεται και σχεδιασμός για επέκταση των πρώτων βοηθειών.

Τελεσίγραφο βουλής

Το θέμα τέθηκε και στην επιτροπή μεταφορών της βουλής τον περασμένο Απρίλιο, η οποία προειδοποίησε τον εργολάβο, ότι εάν δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα θα τερματιστεί το συμβόλαιο του και θα υποστεί όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο, υπενθύμισε στις δικές της δηλώσεις η βουλευτής Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι «θα πρέπει να τερματιστεί ο εμπαιγμός μιας ολόκληρής πόλης και επαρχίας» υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι πολίτες δικαιούνται ίση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παραδοθεί το έργο στην ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί.

Σοβαρές ανησυχίες και αμφιβολίες εξέφρασε και ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, κατά πόσο παραδοθεί στις 15 Νοεμβρίου η νέα πτέρυγα και εάν θα λειτουργήσει αμέσως μετά την αποπεράτωση της επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας για το αν έχει παραγγελθεί ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, προκειμένου να εγκατασταθεί στο καινούργιο κτήριο.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να παραγγελθεί και να εξασφαλιστεί έγκαιρα ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, διότι χωρίς αυτόν τον εξοπλισμό η νέα πτέρυγα θα είναι δώρο άδωρον.  Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ούτε το ιατρικό ούτε το παραϊατρικό προσωπικό», υπογράμμισε.

Η επίσης βουλευτής Λάρνακας Σκεύη Κουκουμά, εξέφρασε την άποψη ότι μοιάζει με φάρσα αυτό που συμβαίνει με τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Λάρνακας διότι μετά από επτά αναβολές παράδοσης του έργου κανένας δεν πιστεύει ότι θα αποπερατωθεί και παραδοθεί το έργο, επεσήμανε.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «ελπίζουμε ότι θα παραδοθεί διότι κινδυνεύουν ζωές από την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο λόγω των δυσκολιών στην εξυπηρέτηση των ασθενών».

Της Ηρώς Ευθυμίου