You are here

Ελεγκτής: Σε αποθήκες ληγμένα φάρμακα

14/05/2018 10:33

Ανυπαρξία συστήματος αποκομιδής αχρησιμοποίητων φαρμάκων και φαρμάκων των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, διαπιστώνει η ελεγκτική υπηρεσία.

Σε ειδική της έκθεση για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, η υπηρεσία σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα των κεντρικών αποθηκών (SAP), φάρμακα των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, παραμένουν στην αποθήκη.

Το κόστος των εν λόγω φαρμάκων ανέρχεται σε €377 χιλ. περίπου. Όπως διαπιστώθηκε, για κάποια από αυτά έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι σχετικές εγκρίσεις καταστροφής τους ενώ για άλλα δεν έχουν ακόμα προωθηθεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι θα πρέπει να παρακολουθείται σε συστηματική βάση η ημερομηνία λήξης των αποθεμάτων έτσι ώστε να γίνεται σωστή χρήση των φαρμάκων και να μη γίνονται σπατάλες.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία περιλαμβάνουν εμβόλια γρίπης, τα οποία αγοράζονται σε ποσότητες για την κάλυψη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από τον πληθυσμό και σε φαρμακευτικά προϊόντα για τις περιπτώσεις εκείνες που απαραίτητα πρέπει να διατηρείται απόθεμα ασφαλείας όπως παράγοντες πήξης αίματος, αντίδοτα και άλλα.

Ο ελεγκτής αναφέρεται επίσης στην καθυστέρηση στην έκδοση αδειών φαρμακευτικών προϊόντων.

Δαπάνες για αγορά φαρμάκων

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι δαπάνες για την αγορά φαρμάκων το 2016 ανήλθαν σε €96,5 εκ., σε σύγκριση με €92,4 εκ. το 2015. Σημειώνεται ότι από 1.1.2017, οι πιστώσεις μεταφέρθηκαν κάτω από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας-Διοίκηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο μηχανογραφημένο σύστημα των Κεντρικών Αποθηκών, οι συνολικές αγορές εντός του 2016 ανήλθαν σε €100,3 εκ., σε σχέση με €92,6 εκ. κατά το 2015 και 20 από τους 93 συνολικά προμηθευτές του Τμήματος προμήθευσαν φάρμακα αξίας €78,6 εκ. (€78,4% των συνολικών αγορών).

Ποσό ύψους €37,5 εκ. ή 37,4% των συνολικών αγορών για το 2016, αφορά σε 25 από τα περίπου 1600 είδη φαρμάκων που αγοράστηκαν, τα πλείστα από τα οποία εξασφαλίστηκαν υπό μονοπωλιακό καθεστώς, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ψηλό κόστος αγοράς. Σημειώνεται ότι πέραν της πιο πάνω δαπάνης, αγορές φαρμάκων ύψους €3,0 εκ. έγιναν και από το Υπουργείο Υγείας.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι αναπόφευκτα έχουν εξασφαλιστεί φάρμακα υπό μονοπωλιακό καθεστώς διότι αφορούν κατά κύριο λόγο σε πρωτότυπα φάρμακα (καινοτόμα φάρμακα) τα οποία προστατεύονται από Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και μοναδικά αδειοδοτημένα φάρμακα στη Δημοκρατία.

Άλλα ευρήματα της υπηρεσίας είναι για την τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων που κυκλοφορούν στον ιδιωτικό τομέα και η ενοικίαση κτηρίου Φαρμακευτικών Αποθηκών από εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βιομηχανικό τεμάχιο, με πολλαπλάσιο ενοίκιο.

Η υπηρεσία διαπιστώνει επίσης μη ολοκλήρωση της λειτουργίας των συστημάτων Διαχείρισης Αποθεμάτων (SAP) και Διαχείρισης και Τιμολόγησης Συνταγών (PPIS/Medico) και προβληματική διαδικασία μεταστέγασης των Κεντρικών Γραφείων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στην Πολυκατοικία «Δορυφόρος».

Επισυνάπτεται ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας 

Γ.Χ.