You are here

Εμβόλια ξανά για άνω των 63 ετών σε 15 μέρες

13/04/2021 14:48

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να δοθεί ξανά πρόσβαση στην πύλη εμβολιασμού σε άτομα άνω των 63 ετών, τα οποία για διάφορους λόγους παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς εμβόλιο.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν υπόψη τους το όλο θέμα, γίνεται η κατάλληλη διαχείριση του και σε χρονικό ορίζοντα περίπου δύο εβδομάδων θα ανοίξει εκ νέου η πύλη εμβολιασμού και για τα άτομα αυτών των ηλικιών.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν θα ήταν ορθό να ανασταλεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τις πιο κάτω ηλικίες που είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερήσει ο εμβολιασμός για τις μικρότερες ηλικίες», παρατήρησε ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε: «Ήδη, για τις ηλικίες 61 και 63 ετών που είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα πρόσβασης στην πύλη εμβολιασμού, λόγω τεχνικών δυσκολιών έχουν κληθεί την ερχόμενη Πέμπτη να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν».

Εξήγησε ότι όλα τα άτομα ηλικίας πέραν των 63 ετών είχαν αρκετές φορές τη δυνατότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα να κλείσουν ραντεβού και δυστυχώς δεν το είχαν πράξει.

«Το σίγουρο είναι ότι εντός δύο βδομάδων θα ξαναδοθεί η ευκαιρία στους άνω των 63 ετών να εμβολιαστούν», παρατήρησε.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ενώπιον του οποίου θέσαμε καταγγελίες αναγνωστών της StockWatch και όχι μόνο ότι δεν κατάφεραν ακόμη να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα περιορίστηκε να πει ότι το θέμα είναι γνωστό στην κυβέρνηση.

Καταβάλλονται, είπε, προσπάθειες ώστε σύντομα να επιλυθεί το όλο ζήτημα, χωρίς να διακοπεί, όπως τόνισε, ο εμβολιαστικός προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας.

Σήμερα και αύριο θα είναι ανοιχτεί η πύλη για τις ηλικίες μεταξύ 55 και 56 ετών και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξει η πύλη για τις ηλικίες μεταξύ 53 και 54 ετών.

Οι εμβολιασμοί γίνονται με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Monderna και της Pfizer.

Σύντομα αναμένεται να προστεθεί και το σκεύασμα της Jonson&Jonson.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 82% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω.

Ποσοστό 76% των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 70-79 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει πάρει τουλάχιστον την 1η δόση. Με τα δεδομένα αυτά, η Κύπρος έχει πετύχει τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων.

Του Λεύκου Χρίστου