You are here

Ένα μόνο νέο κρούσμα κορωνοϊού

18/05/2020 18:00

Μόνο ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 1.287 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές.

Το κρούσμα εντοπίστηκε από συνολικά 583 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 917.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 88 διαγνώσεις,
Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων ολοκληρώθηκαν 199 εξετάσεις,
Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 141 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 86 διαγνώσεις,
Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, ολοκληρώθηκαν 129 εργαστηριακές εξετάσεις, και
Από τον έλεγχο μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 61 εργαστηριακές διαγνώσεις.
«Τα στοιχεία που ανακοινώνουμε σήμερα μας ικανοποιούν ιδιαίτερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η προσοχή των περισσοτέρων πολιτών και ιδιαίτερα των γονέων των μαθητών, στρέφεται στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε το θέμα πολύ σχολαστικά», ανέφερε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «το πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων στα σχολεία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια αξιόπιστη εικόνα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν σε σχολείο στην Αραδίππου, δεν αποκλείεται να προέρχεται από τη συστάδα λοιμώξεων που προηγήθηκε».

«Το ίδιο σχολαστική θα είναι η εργασία που θα διεξάγουμε στους υπόλοιπους επαγγελματικούς χώρους που είναι προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσουν κατά τη δεύτερη φάση. Το μόνο που ζητούμε από εσάς είναι τη συνεργασία σας, ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα με την ίδια επιτυχία», είπε.

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Δρ Μάριος Λοΐζου, είπε ότι «παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4,835 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 318,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,872 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο και οι θάνατοι τις 90,000».

«Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν τρείς ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση των ασθενών στη ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύεται ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα», είπε.

Ανέφερε ότι «τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του ΠΟΥ για τη νόσο COVID-19 στα παιδιά. Με την ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι στα παιδιά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πορεία της νόσου είναι πολύ ήπια».

Σε σχέση με το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο ομοιάζει με τη νόσο Kawasaki και το οποίο έχει παρατηρηθεί σε παιδιά και εφήβους, όπως είπε, « ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες προς τους παιδιάτρους, επιβεβαιώνοντας και το γεγονός ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πιθανή συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με τη νόσο COVID-19. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα, ένα προκαταρκτικό ορισμό του συνδρόμου και κυκλοφόρησε ειδικό έντυπο αναφοράς για καταγραφή ύποπτων κρουσμάτων. Κάλεσε τους παιδιάτρους σε όλο τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα και γρηγορότερα το σύνδρομο και να διαπιστωθεί η αιτία της συσχέτισής του με τη νόσο COVID-19».

«Υπενθυμίζω ότι το σύνδρομο αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο το οποίο έχει εμφανιστεί κυρίως σε χώρες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια επαγρύπνηση για αναγνώριση των συμπτωμάτων και έγκαιρη θεραπεία. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω ότι για το σύνδρομο αυτό υπάρχει θεραπεία. Στην Κύπρο μέχρι τώρα έχει καταγραφεί ένα περιστατικό το οποίο έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το Μακάρειο Νοσοκομείο», πρόσθεσε.

«Η πορεία της νόσου στην πατρίδα μας καθώς προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση άρσης των μέτρων συνεχίζεται ομαλά. Είναι η δική μας στάση και συμπεριφορά αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα της πορείας μας», κατέληξε.

Ερωτηθείς σε σε ποια επιστημονική τεκμηρίωση βασίζεται η απόφαση να μην ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, ο κ. Κωστρίκης  είπε ότι «ο λόγος νομίζω είναι πολύ απλός. Όπως ξέρετε και όπως έχει ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία της Υγείας και της Παιδείας τα σχολεία ανοίγουν για τα δημοτικά, για τις πρώτες τρεις τάξεις του Γυμνασίου και δεν ανοίγουν με την εκπαίδευση να είναι ακριβώς όπως την ξέραμε πριν, αλλά θα είναι με διαφορετικό τρόπο, θα υπάρχει αποστασιοποίηση μεταξύ των μαθητών, θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα υγιεινής κτλπ.».

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα παιδιά των νηπιαγωγείων είναι πολύ δύσκολο να τους εξηγήσει κάποιος να κρατούν αποστάσεις ή να μην αγγίζουν το ένα το άλλο ή να μην αγκαλιάζονται ή να μην βάζουν πράγματα στο στόμα τους. Επομένως γι΄αυτό το λόγο έχει αποφασιστεί από την πολιτεία να μην ανοίξουν τα νηπιαγωγεία ώστε να τους προστατεύσουμε όσο το δυνατόν γίνεται από τη μετάδοση αυτής της νόσου», είπε

Ερωτηθείς για το θέμα της ανοσίας, ο κ. Κωστρίκης ξεκαθάρισε ότι τα τέστ που γίνονται σήμερα είναι μοριακά τεστ και δεν είναι τεστ αντισωμάτων, προσθέτοντας ότι ο αριθμος των τεστ αυτών μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 100,000 περίπου.

«Δεν έχουμε κάνει τεστ για να δούμε πόσες ιστορικές λοιμώξεις έχουμε», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό θα το δούμε όταν γίνει το τεστ των αντισωμάτων που θα δείξουν πόσα άτομα έχουν περάσει την ίωση και παραμένουν θετικά στα αντισώματα του ιού.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα ποσοστά ανοσίας που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο», είπε.

Σε ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση για το σύνολο των κέντρων αναψυχής που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 21 του μήνα και αυτών που θα ανοίξουν σε κατοπινό στάδιο, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου είπε ότι εξ αρχής η απόφαση ήταν ότι στη δεύτερη φάση άρσης των μέτρων θα επαναλειτουργούσαν οι χώροι εστίασης, εκεί δηλαδή όπου προσφέρεται φαγητό και μόνο για εξωτερικούς χώρους.

«Να διευκρινίσουμε ότι τα υποστατικά που μπορούν να επαναλειτουργήσουν στη 2η φάση θα πρέπει να προσφέρουν φαγητό και να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται καλύτερα και ο υγειονομικός έλεγχος και να τηρούνται και οι απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής που έχουν καθοριστεί από τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης», είπε.

Επομένως, κατέληξε, άλλες κατηγορίες κέντρων αναψυχής, όπως είναι για παράδειγμα τα clubs, δεν θα ανοίξουν στην παρούσα φάση «διότι είναι πιο δύσκολο να γίνεται ο έλεγχος και επομένως χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας τους σε μετέπειτα φάση».