You are here

Ένα μόνο νέο κρούσμα κορωνοϊού

19/05/2020 18:00

Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 1.882 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το κρούσμα εντοπίστηκε από σύνολο 276 εργαστηριακών εξετάσεων, που διεκπεραιώθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Συγκεκριμένα, από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 123 διαγνώσεις, ενώ από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια είχαμε αποτελέσματα για 461 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 387 εργαστηριακές διαγνώσεις και από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσια υγείας διεκπεραιώθηκαν 114 διαγνώσεις.

Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες ολοκληρώθηκαν 5 εργαστηριακές διαγνώσεις και από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης υπήρξαν αποτελέσματα από 2 δείγματα και από τον έλεγχο 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων διεκπεραιώθηκαν 514 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 918.

Μιλώντας στην καθιερωμένη καθημερινή διάσκεψη Τύπου για την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και των σημερινών διαγνωστικών εξετάσεων», σημειώνοντας ότι «οι σχεδόν μηδενικοί αριθμοί επιβραβεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους τελευταίους δύο μήνες».

Ανέφερε ότι «όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η εξαίρετη επιδημιολογική εικόνα μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε από μεθαύριο στη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την Επιστημονική Επιτροπή εκφράζει ευαρέσκεια και επαναλαμβάνει την έκκληση να διαφυλάξουμε πάση θυσία αυτό που έχουμε επιτύχει όλο αυτό το διάστημα».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Δρ. Μάριος Λοΐζου, είπε ότι «παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4.925 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 321.000», για να προσθέσει ότι ταυτόχρονα 1.930 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 3 άτομα, το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Είπε ακόμα πως δόθηκε παράλληλα και ένα εξιτήριο, ενώ συμπλήρωσε ότι διασωληνωμένοι παραμένουν τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Επίσης, ανέφερε ότι στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής.

«Στην πατρίδα μας τα νέα καθημερινά είναι θετικά. Παγκόσμια όμως υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται εντατικά για να κατανοήσουν τον ιό και με βάση αυτό να αναπτύξουν δυνητικές θεραπείες, εμβόλια, και άλλες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου», είπε ο Δρ. Λοΐζου.

Συνέχισε λέγοντας ότι «στόχος αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη όχι μόνο αποτελεσματικών θεραπειών, αλλά και θεραπειών προσιτών και διαθέσιμων σε όλα τα μέρη του κόσμου», προσθέτοντας ότι «η ανάγκη ορθολογικής και δίκαιης κατανομής όλων των πόρων τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, δήλωσε ότι «η πανδημία μάς δίδαξε ότι η επένδυση στην υγεία δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι και η έξυπνη επιλογή», για να συμπληρώσει ότι «ο πυρήνας του Συστήματος Υγείας πρέπει να ενισχυθεί ακόμα κι αν η προσοχή είναι σήμερα στραμμένη στη νόσο COVID-19».