You are here

Εναποθέτουν ελπίδες στην τρίτη δόση εμβολίου

08/12/2021 07:35

Την ώρα που όλες οι χώρες η μια μετά την άλλη σκληραίνουν τη στάση τους έναντι των ανεμβολίαστων, οι επιδημιολόγοι στην Κύπρο εναποθέτουν τις ελπίδες τους, στην τρίτη δόση για περιορισμό του κινδύνου ευρείας διασποράς του ιού μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αν και εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τις μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων στα σχολεία, τα κέντρα διασκέδασης και στους χώρους εστίασης, καθησυχάζουν υποδεικνύοντας η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στον αυξημένο αριθμό εξετάσεων που γίνονται στα σχολεία και άλλους χώρους στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Στο επίκεντρο τα σχολεία

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «αν και υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, η αλήθεια είναι ότι γίνονται πολλά τεστ στα σχολεία».

Πρόσθεσε ότι «ένας χώρος όπου εντοπίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είναι τα σχολεία, αλλά σύμφωνα με τις αλυσίδες και τα σχολικά λεωφορεία με τα οποία πηγαινοέρχονται τα παιδιά».

Η κ. Κολιού εξέφρασε την άποψη ότι ένα μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει τη διασπορά στα σχολεία, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και στα δημοτικά σχολεία, είναι να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία.

Αναφορικά με το εμβόλιο που αφορά την ηλικία των παιδιών από 5 έως 11 ετών, για το οποίο άναψε ήδη το πράσινο η ΕΕ, η κ. Κολιού είπε ότι «η πρώτη παρτίδα αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου και αποτελεί το ένα τρίτο της δόσης των ενηλίκων».

Ήπια η αύξηση κρουσμάτων

Η κ. Κολιού, παρουσιάστηκε καθησυχαστική για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι «για την ώρα σημειώνεται ήπια αύξηση η οποία δεν είναι στο επίπεδο που είχαμε σε παρόμοιες περιπτώσεις τα δυο προηγούμενα χρόνια, όπου σημειωνόταν κατακόρυφη άνοδος».

Σε ότι αφορά τον αριθμό των νοσηλευομένων, σημείωσε ότι παραμένει σταθερός εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού η επιστημονική ομάδα συμφωνεί ότι το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή για περιορισμό της πανδημίας, αποτελεί η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ενδεχομένως ο υπουργός Υγείας εάν συνεχίσουν να εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων να προτείνει μέγιστο αριθμό ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Σημείωσε ότι στην επόμενη συνάντηση της επιδημιολογικής ομάδας με τον υπουργό, θα τεθεί ξανά επί τάπητος η αύξηση της ισχύος του SafePass σε περίπτωση εμβολιασμού με δύο δόσεις, από 7 μήνες σε 9 μήνες, προς εναρμόνιση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέτρο.

Αύξηση κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σε δηλώσεις στη StockWatch, επεσήμανε ότι διενεργούνται αυξημένοι εργαστηριακοί έλεγχοι στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Τόνισε ότι «συνεπώς είναι λογικό να φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν πετύχει τον σκοπό τους τα νέα μέτρα». Πρόσθεσε ότι «οι τακτικοί έλεγχοι αποτελούν το βασικό πυλώνα για να αποφύγουμε τη διασπορά».

Διευκρίνισε ότι «τα παιδιά που έχουν προσληφθεί μπορούν έγκαιρα να εντοπιστούν και να φύγουν εκτός σχολείου, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού».

Η κ. Πανά απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πιο αυστηρών μέτρων με αφορμή τις αλυσίδες στα κέντρα διασκέδασης υποδεικνύοντας ότι «έχουμε ήδη στην πλάτη μας δυο χρόνια πανδημίας με εξαιρετική κούραση και θυμό και από την άλλη έχουμε τις γιορτές που είναι ανθρώπινο κάποιος να θέλει να διασκεδάσει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι να διασκεδάσει ο κόσμος με την καλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει να εμβολιασθούμε, να κάνουνε τεστ, να φοράμε τις μάσκες μας και να διατηρούμε τις αποστάσεις και στα κέντρα διασκέδασης να υπάρχει μια ισορροπία στους θαμώνες στο πλαίσιο των μέτρων, αλλά και να γίνεται καλός εξαερισμός όλων των χώρων, διότι εξαρτάται από εμάς η διασπορά του ιού».

Διαμήνυσε ότι «όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε την ενισχυτική δόση του εμβολίου, τόσο πιο πολύ θα μας βγει σε καλό μετά τα Χριστούγεννα», καθώς όπως ανέφερε αναμένεται να υπάρξουν αυξημένα κρούσματα.

Χθες διενεργήθηκαν 80,112 τεστ ανίχνευσης και εντοπίστηκαν 619 νέα κρούσματα ενώ το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 0.77%.  Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 118 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Της Ηρώς Ευθυμίου