You are here

Έναρξη διαλόγου γιατρών, νοσηλευτηρίων για ΓεΣΥ

12/09/2019 15:54

Γιατροί και νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, συμφώνησαν την Πέμπτη στην έναρξη διαλόγου με τους θεσμούς, υπεύθυνους για την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις και βελτιώσεις και να προχωρήσει η εφαρμογή του συστήματος και στη δεύτερη φάση υλοποίησής του από 1η Ιουνίου 2020.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), κατά την οποία συζητήθηκαν οι εισηγήσεις που κατέθεσαν οι φορείς των ιδιωτών ιατρών επί του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας  χαιρέτισε τη στάση των γιατρών για έναρξη διαλόγου, σημειώνοντας πως η διεξαγωγή διαβούλευσης είναι κάτι για το οποίο προτρέπουν την ιατρική κοινότητα ως βασικό πυλώνα της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση ΠΙΣ και ΠΑΣΙΝ να ξεκινήσουν εντατικό διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για βελτίωση των υφιστάμενων σχεδιασμών, εκεί και όπου μπορεί να επέλθει βελτίωση.
 
Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του διαλόγου, ο Υπουργός είπε πως η έναρξη και ο ρυθμός πραγματοποίησης του διαλόγου εξαρτάται από τους φορείς των ιατρών και τον ΟΑΥ.
 
«Οι πόρτες του ΟΑΥ εδώ και μήνες είναι ορθάνοιχτες με οποιονδήποτε επιθυμεί να συζητήσει μαζί του. Απλώς δεν υπήρχε αυτή η πρόθεση μέχρι σήμερα δυστυχώς. Οι ίδιοι είχαν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα και η επόμενη μου κίνηση θα είναι να ενημερώσω τον ΟΑΥ όπως αποστείλει άμεσα επιστολή σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ήρθαν σήμερα για να συζητήσουν τάχιστα τα διάφορα θέματα για να προκύψει εκεί και όπου μπορεί να προκύψει βελτίωση στο υφιστάμενο Σχέδιο Υγείας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν παύουν να προχωρούν με τους σχεδιασμούς τους γιατί έχουν να κάνουν και με την υγεία του κόσμου.
 
«Το Σχέδιο ξεκίνησε και προχωρεί, οι σχεδιασμοί χρονικά του ΟΑΥ δεν διαφοροποιούνται. Εάν μέσω του διαλόγου προκύψει βελτίωση, θα υιοθετηθεί και θα προχωρήσουμε», είπε.
 
Σε ερώτηση εάν η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ιατρών και ΟΑΥ ή εάν το Υπουργείο Υγείας θα έχει συμμετοχή, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα εμπλακεί εάν του ζητηθεί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αρμόδιος για τη διαβούλευση είναι ο ΟΑΥ.
 
«Ο ΟΑΥ είναι εκείνος που επιζητούσε τον διάλογο και για ακόμα μια φορά χαίρομαι για αυτή την αλλαγή στάσης της ηγεσίας των γιατρών, αν και οφείλω να παρατηρήσω ότι τους τελευταίους μήνες αρκετοί έχουν προσέλθει στον διάλογο και έχουν δημιουργηθεί και διάφορες άλλες ομάδες, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ήδη ομάδες εργασίας και διαβουλεύονται με τον ΟΑΥ εδώ και δύο μήνες και έχουν έρθει και με συγκεκριμένες εισηγήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν υιοθετηθεί, και έχουν φέρει τους προβληματισμούς τους και τα προβλήματα για βελτίωση του Σχεδίου Υγείας. Άρα, η επιπλέον αυτή προσπάθεια από τον ΠΙΣ και τον ΠΑΣΙΝ μόνο θα βελτιώσει το Σχέδιο Υγείας», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ανέφερε ακόμα ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των διαφόρων οργανώσεων των γιατρών.
 
Σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία για διαβούλευση όχι με όλους τους ενδιαφερόμενου αλλά με τον ΟΑΥ με στόχο εκεί και όπου βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα ή έχουν εισηγήσεις για βελτίωση να προχωρήσουν τάχιστα». Ξεκαθάρισε ότι  ένας είναι ο αρμόδιος φορέας και αυτός είναι ο ΟΑΥ και αυτό τονίστηκε και στη συνάντηση.
 
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος άκουσε, όπως είπε, με προσοχή ζητήματα που αφορούν θεμελιώδεις αρχές του ΓεΣΥ και εξέφρασε στήριξη στο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να διασφαλιστεί και να βοηθήσουν όλοι στην επίτευξη εκείνων των συγκλίσεων για εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή.
 
« Θα ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην πορεία του διαλόγου θα τυγχάνει και της ενημέρωσης. «Έχουμε αισιοδοξία ότι τα μηνύματα που θα πάρουμε μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις θα είναι μηνύματα αισιοδοξίας», είπε.
 
 Πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να διασφαλιστεί η ασθενοκεντρικότητα του συστήματος, η επιλογή του γιατρού και του νοσηλευτηρίου, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί άμεσα, έγκαιρα και αξιόπιστα ο Κύπριος ασθενής και να υπάρξουν οι ανάλογοι εποπτικοί μηχανισμοί.
 
«Ξεκινούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια εκ νέου συζήτηση και διαβούλευση πάνω στις συγκεκριμένες αρχές και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κωδικοποιήσουμε εκ νέου τα δεδομένα και έτσι προχωράμε», είπε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο σύστημα, είπε ότι ξεκινά μια καινούρια διαβούλευση και μέσα από αυτή θα διαφανεί το τελικό αποτέλεσμα με στόχο όλων να βρεθούν συγκλίσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα σύστημα όχι με στρεβλώσεις και κενά αλλά με καλές διαστάσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ιατρικής στην Κύπρο όπως γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια.
 
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει και άλλη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό θα γίνει αν χρειαστεί.
 
Πρόσθεσε ότι η διαβούλευση είναι άμεση γιατί «έχουμε να κάνουμε με την υγεία του λαού, δεν μπορούμε να περιμένουμε». Ευχήθηκε σύντομα να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν και θέματα που θα συζητηθούν εφ’ όλης της ύλης που αφορούν και την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια από τις πιο ειλικρινείς και εποικοδομητικές που έδωσε την ευκαιρία μέσα από ένα καλό κλίμα και όχι μέσω αντιπαραθέσεων και τοξικού κλίματος, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να παραμείνει βιώσιμο το ΓεΣΥ.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο οι συζητήσεις θα αγγίξουν και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, είπε ότι οι οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν αναφερθεί και εκεί που τα ζητήματα έχουν τεθεί, σε ουδεμία περίπτωση αποψιλώνουν το σύστημα ούτε αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του, αντιθέτως συγκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που να ενισχύσουν την αποτελεσματική και επιτυχή εφαρμογή του.
 
Είπε επίσης ότι ως προϋπόθεση για αποδοτικότητα και ανταπόκριση του ΓεΣΥ στις προσδοκίες του Κύπριου ασθενή, θα πρέπει να τεθεί κατά προτεραιότητα και η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής δήλωσε ότι τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ ενός αλληλέγγυου, καθολικού ΓεΣΥ και έθεσαν ως προτεραιότητα των προσπαθειών τη βασική αρχή αυτού του Σχεδίου Υγείας που δεν είναι άλλη από την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από πλευράς ασθενούς.

Ανέφερε ακόμα ότι ξεκαθάρισαν στον Πρόεδρο ότι μια λύση στο θέμα πρέπει να περιλαμβάνει και γιατρούς και νοσηλευτήρια, αφού όπως είπε, οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες και δεν μπορούν να διαχωριστούν.
 
«Σε αυτό το θέμα έχει δείξει μεγάλη κατανόηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
 
Συμπλήρωσε ότι ξεκινούν αμέσως δουλειά μέσω του διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρχουν καλά νέα για τον Κύπριο ασθενή και τον ιατρικό κόσμου, για ένα θετικό τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού όπως είπε, ο χρόνος πιέζει.