You are here

Έναρξη διαλόγου με ιδιωτικά νοσηλευτήρια

15/07/2019 17:36

Σε θετικό κλίμα κυμάνθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).

Η συνάντηση αυτή σηματοδότησε την έναρξη του διαλόγου για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ κατά την οποία συζητήθηκαν τα κίνητρα και οι απαιτήσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά και θέματα που αφορούσαν τον ιατρικό κόσμο.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε στα κίνητρα για στήριξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, καθώς και στους νέους σχεδιασμούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όσον αφορά στον επανακαθορισμό της στρατηγικής για τους καταλόγους ενδονοσοκομειακών πράξεων.

Οι αναθεωρημένοι κατάλογοι θα δοθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας τη σημασία των γνώσεων και της πείρας που έχουν τα μέλη του ΠΑΣΙΝ ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τους κάλεσε όπως προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΟΑΥ και να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση των τελικών καταλόγων.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του ΠαΣΙΝ υπέβαλαν στον Υπουργό Υγείας προτάσεις που αφορούν κυρίως τις παραμέτρους που θα διέπουν τη συνεργασία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ο κ. Ιωάννου εισηγήθηκε όπως οι δύο πλευρές αρχίσουν τη μεταξύ τους διαβούλευση για να καθορίσουν από κοινού το πλαίσιο που θα διέπει τη συνεργασία τους.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ζήτησε όπως οι προτάσεις του ΠΑΣΙΝ υποβληθούν γραπτώς, έτσι ώστε να εξεταστούν στο πλαίσιο του δυνατού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Δρ. Σάββας Καδής είπε ότι κατά τη συνάντηση υπέβαλαν την πρόταση του ιατρικού κόσμου για μια διευθέτηση του όλου θέματος, όσον αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας, την αξιοπρεπή ένταξη του ιατρικού κόσμου, νοσηλευτηρίων και γιατρών στο σύστημα, «με στόχο να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας, μέσα σε ένα περιβάλλον, που θα είναι ίσως από τα καλύτερα συστήματα υγείας, εφόσον συμφωνήσουμε, της Ευρώπης».

«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Συζητήσαμε διάφορα θέματα με τον Υπουργό. Υποβλήθηκαν ερωτήσεις, σχόλια. Ο κ. Υπουργός μας ζήτησε να βάλουμε τις θέσεις μας γραπτώς, κάτι το οποίο θα πράξουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη επικοινωνία με στόχο, όπως είπα, την επίλυση του όλου θέματος», κατέληξε.