You are here

Ένας θάνατος και 182 νέα κρούσματα κορωνοϊού

30/11/2020 20:34

Τον θάνατο ενός 72χρονου που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με τελική αιτία τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυπριακές αρχές, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Κύπρο από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 49, σύνολο 33 άντρες (67%) και 16 γυναίκες (33%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.
 
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 182 νέα θετικά περιστατικά Covid-19, που διαγνώστηκαν μετά 2.461 εργαστηριακές εξετάσεις με τη μοριακή μέθοδο PCR, εκ των οποίων τα 79 αφορούν άτομα, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid tests.  Επίσης διενεργήθηκαν συνολικά 5.090 εξετάσεις με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 125 θετικά περιστατικά.
 
Με τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.565, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε στους 127.
 
Όσον αφορά τα εξετάσεις με την μέθοδο PCR διενεργήθηκαν συνολικά συνολικά 2.461 τεστ με 103 νέα περιστατικά που προέκυψαν ως ακολούθως:
 
Από 354 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 59 κρούσματα.

Από 404 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.

Από 368 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 244 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 16 κρούσματα.

Από 222 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 340 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λεμεσού στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 107 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λευκωσίας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.

Από 134 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Πάφου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 127 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λάρνακας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
 
Επίσης ολοκληρώθηκαν 52 εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, 86 εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές και 23 εργαστηριακές διαγνώσεις από δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Αμμοχώστου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου χωρίς τον εντοπισμό θετικού κρούσματος.

Όσον αφορά τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου διενεργήθηκαν συνολικά 5.090 τεστ με 125 θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 79 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον τρία θετικά αποτελέσματα από rapid tests δεν επαληθεύτηκαν με τη μοριακή μέθοδο. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.

Τέλος στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 127 ασθενείς COVID-19.