You are here

Ενώπιον δικαστηρίου ο ΟΑΥ για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

01/11/2022 08:14

Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για να καταθέσει τη δική του θέση αναφορικά με τη διορία που δόθηκε στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ να φύγουν από τα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, στα οποία στεγάζονται επαγγελματικά.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι ο οργανισμός με την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ είχε γνωμάτευση από δικό του νομικό σύμβουλο ότι η στέγαση γιατρών που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ σε νοσοκομεία που είναι εντός του ΓεΣΥ, είναι νόμιμη.

Ακολούθως, ωστόσο, «μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έλεγε ότι δεν είναι νόμιμο και σε συνέχεια της Οδηγίας γενικής φύσεως από τον Υπουργό Υγείας που μας έλεγε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, συμμορφωθήκαμε», δήλωσε.

Έτσι, ο ΟΑΥ εξήγγειλε σχετική εγκύκλιο, ενημερώνοντας τα νοσηλευτήρια ότι από την 1η Νοεμβρίου οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ θα πρέπει να μην στεγάζονται σε αυτά τα νοσηλευτήρια.

O αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Δρ Μιχάλης Τζιοβάννης σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ανέφερε ότι «η ερμηνεία του εισαγγελέα, η νομική του άποψη δεν είναι αμφισβητήσιμη. Αυτό είναι λανθασμένο και απαράδεκτο. Η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα μπορεί να είναι μία, και τελικά το δικαστήριο να αποφανθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε λάθος».

«Υπάρχει νομική γνωμάτευση στα χέρια του ΟΑΥ με βάση την οποία ο οργανισμός δεν μας ‘κυνήγησε’ όλα αυτά τα χρόνια και υπάρχει το μνημόνιο που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Επέμενα ότι έπρεπε να υπογράψει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά κανονικά με μία υπογραφή Υπουργού δεν έπρεπε να υπάρχει καν θέμα αμφισβήτησης», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι «αυτοί που συμπεριφέρονται έτσι, κάνουν ζημιά και στο ΓεΣΥ και στους ασθενείς. Δεν έχουμε βλάψει κανένα, απλώς έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις για να μπορούμε να κάνουμε το επάγγελμα μας σωστά. Βρισκόμαστε σε μία επαγγελματική στέγη στην οποία έχουμε επενδύσει όλη τη ζωή μας».

Σύμφωνα με τον Δρ Τζιοβάννη, υπήρχε μία πρόθεση εκείνοι οι οποίοι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να μείνουν στο χώρο της εργασίας τους και να μην αναγκαστούν να τρέχουν στα δικαστήρια. «Από ότι φαίνεται φτάσαμε στο σημείο που δεν γίνεται οτιδήποτε άλλο και μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει», είπε.

Συνεπώς, «κατατέθηκε από το δικηγόρο μας αυτή η ένδειξη ότι μας αδικεί κατάφορα η ερμηνεία του νόμου και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας βγάλουν από τις κλινικές – το χώρο εργασίας μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε ένα ενδιάμεσο διάταγμα δικαστηρίου το οποίο να αναστέλλει την εφαρμογή του διατάγματος του Υπουργού, το οποίο έστειλε στον ΟΑΥ και σε όλες τις κλινικές ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να πάψουμε να εργαζόμαστε εντός των νοσηλευτηρίων επειδή είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και εμείς δεν είμαστε ενταγμένοι. Αυτό θεωρούμε ότι είναι άδικο και πιστεύουμε ότι ο δικαστής θα μας δικαιώσει».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιοβάννης, «ο δικαστής είπε ότι έχει βάση η αίτηση μας, αλλά πρέπει να ακούσει και την άλλη πλευρά, τον ΟΑΥ, και την κλινική στην οποία δουλεύει ο ένας εκ των γιατρών από τον οποίο κατατέθηκε αυτή η υπόθεση».

Το δικαστήριο αναμένεται να ακούσει τις δύο πλευρές την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022.

Ο κ. Τζιοβάννης υπέδειξε ότι «μπορεί να πάρει και πάρα πολλά χρόνια να παρθεί μία απόφαση. Αλλά δεν μπορείς να αφήσεις έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος είναι και χειρουργός, να περιμένει να βγει μία απόφαση του συνταγματικού. Θα έχει πεθάνει όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και φυσικά ορισμένοι από εμάς ως τότε».

«Άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε, πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Ο δικαστής είπε ότι έχει βάση η αίτηση μας. Περιμένουμε απόφαση δικαστηρίου, όχι τελική στην ερμηνεία του νόμου», σημείωσε.

Παράταση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου

Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε επιστολή προς τον ΟΑΥ «όπως δοθεί παράταση στην παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ εκ μέρους των νοσηλευτηρίων από μη εγγεγραμμένους ιατρούς στο ΓεΣΥ, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2022. Η πιο πάνω παράταση δίνεται εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής των γιατρών».

Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η θέση του οργανισμού είναι ότι οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που πήραν από το Υπουργείο Υγείας.

Συνεπώς, «εάν το δικαστήριο εκδώσει απαγορευτικό διάταγμα, οφείλουμε να το εφαρμόσουμε, δηλαδή, οφείλουμε να τερματίσουμε την εφαρμογή της εγκυκλίου μέχρι να δικαστεί η υπόθεση», δήλωσε.

«Αν όμως το δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για την έκδοση της εγκυκλίου, τότε ήδη η προθεσμία είναι μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Μετά τις 3 Νοεμβρίου εάν δεν δούμε κάτι άλλο, τότε στις 4 του μήνα πρέπει το εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.

Ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο κ. Τζιοβάννης, κάποιοι παρέμβηκαν στην νομοθεσία και ήθελαν η τροποποίηση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει και μελλοντικά θέματα.

Παρόλα αυτά, «κάποια από τα κόμματα που είπαν ότι θα το στηρίξουν στη Βουλή, ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να καλύψουν μελλοντικά άλλους και να καλυφθούν μόνο εκείνοι οι οποίοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι αυτή τη στιγμή, οι οποίοι υπήρχαν στα νοσηλευτήρια εδώ και καιρό», είπε.

«Αν ο νόμος λέει ότι πρέπει να φύγουν από ‘το σπίτι τους’ οι γιατροί, δεν λέμε να γίνουν παράνομοι», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «το πιο λογικό είναι εκείνοι που πέρασαν το νόμο να τον αλλάξουν, δεν σημαίνει ότι αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ».

Για το ενδεχόμενο οι εν λόγω γιατροί να μεταφερθούν σε άλλη επαγγελματική στέγη, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να πάνε αλλού, εφόσον έκτισαν τη ζωή τους 30 χρόνια σε αυτά τα νοσηλευτήρια, είναι το «σπίτι» τους.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των γιατρών, ο κ. Τζιοβάννης ανέφερε ότι «είτε μένουμε μέχρι την συνταξιοδότηση μας, είτε η όλη υπόθεση πάει από τον Γενικό Εισαγγελέα στο δικαστήριο και με την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να είναι σεβαστή από όλους».

«Όμως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την τελική έκδοση του δικαστηρίου δεν μπορούν να εξοντώσουν επαγγελματικά τους γιατρούς», υπέδειξε.

«Ο Υπ. Υγείας είπε ότι αναστέλλεται η παράταση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο δεν μπορεί να δώσει χρονικό ορόσημο πόσο καιρό θα είναι οι γιατροί στα νοσηλευτήρια εάν είναι υπέρ τους», τόνισε.

Της Ουρανίας Στυλιανού