You are here

Εντατικοποίηση διαλόγου μεταξύ Υπουργού Υγείας, ΠΑΣΥΚΙ

24/05/2018 15:44

Εντατικοποίηση του διαλόγου σε καθημερινή βάση για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στα κρατικά νοσηλευτήρια, αποφασίστηκε κατά την σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σωτήρη Κούμα. Αποφασίστηκε όπως ο Υπουργός επιτηρεί κάθε δύο εβδομάδες το έργο που γίνεται και να δίνει κατευθυντήριες γραμμές.
 
Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Υγείας.
 
«Για εμάς το θετικό είναι ότι άρχισε ο διάλογος σήμερα. Και οι δύο πλευρές παραμερίσαμε τις πικρίες, τις διαφορές μας και καθίσαμε στον διάλογο. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα μας κρίνουν όλους. Ο διάλογος θα είναι καθημερινά, απλώς ο Υπουργός κάθε δύο εβδομάδες ως Πολιτικός Προϊστάμενος θα δίνει το στίγμα του και θα κατευθύνει», δήλωσε ο κ. Κούμας στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Υπουργείου.
 
Πραγματοποιήθηκε, είπε, η προγραμματισθείσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στην παρουσία της Διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών, οι οποίοι είναι το αρμόδιο Τμήμα που έχει την άμεση ευθύνη για τα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
«Πρέπει να πω ότι ο διάλογος διεξήχθη σε ένα ειλικρινές, θετικό περιβάλλον. Η ανταλλαγή απόψεων ήταν εκατέρωθεν. Στο τραπέζι υπήρχαν διάφορα έγγραφα με θέσεις που καταθέσαμε ως ΠΑΣΥΚΙ κατά διαστήματα. Ανταλλάξαμε επί ορισμένων από αυτών κάποιες απόψεις κι έχει συμφωνηθεί με τον Υπουργό Υγείας ότι στο επίπεδο του ίδιου του Υπουργού Υγείας θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος. Θα έχουμε μια συνάντηση λίαν συντόμως, κάθε δύο εβδομάδες θα υπάρχει ανταλλαγή απόψεων», πρόσθεσε.
 
Γι αυτά που αποφασίσαμε, σημείωσε, θα αναλύουμε τα δεδομένα που θα επέρχονται μετά τις αποφάσεις μας δηλαδή «έχει υλοποιηθεί; δεν έχει υλοποιηθεί; γιατί δεν έχει υλοποιηθεί;» και θεωρούμε ότι μέσω αυτού του διαλόγου ότι πραγματικά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν περισσότερο τα κρατικά νοσηλευτήρια, να καταστούν πραγματικά ραχοκοκκαλιά για την αυτονόμηση και για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) προς όφελος των ασθενών.
 
Επί της ουσίας, διευκρίνισε, υπήρξαν κάποια πρακτικά ζητήματα, τα οποία έχουν συζητηθεί και αύριο παραδείγματος χάριν θα αποφασίσουμε σε πρώτη φάση τι θα γίνει με τους ακτινολόγους, λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος που έχει προκύψει.
 
«Δεν έχουμε αποσύρει, δεν έχουμε προσθέσει. Δεν κινηθήκαμε σε αυτό. Εμείς έχουμε όπως δηλώσει από το πρωί και τις προηγούμενες ημέρες - έπεσαν οι τόνοι, η κάθε πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις για το καλό των ασθενών, να προσέλθουμε στον διάλογο. το κάναμε και θεωρούμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον ότι άνοιξε ο διάλογος», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για την επιστολή που στάληκε χθες από την ΠΑΣΥΚΙ στον Υπουργό Υγείας και διέρρευσε, ο κ. Κούμας είπε ότι «είχαμε εκτιμήσεις, εισηγήσεις, ερωτήσεις από τα μέλη μας. Ως Διοικητικό Συμβούλιο τα υπολογίσαμε όλα. Αποστείλαμε την σχετική επιστολή προς τον Υπουργό. Είναι η νενομισμένη διαδικασία και αναμένουμε από τον Υπουργό να μας απαντήσει. Δεν πήγαμε σήμερα και επιμέναμε - ξέρετε κ. Υπουργέ δώστε μας απάντηση».
 
Σε άλλη ερώτηση «αν έχει ξεπεραστεί το θέμα με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη», ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ απέφυγε να απαντήσει.
 
Να μου επιτρέψετε να μην απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, ανέφερε, έχουμε ανοίξει ένα διάλογο και ευελπιστούμε για το καλύτερο για τους ασθενείς.
 
Ερωτηθείς, είπε ότι «στην παρούσα φάση είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ξεκινά ένας διάλογος. Μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, κάθε δύο εβδομάδες θα επιτηρείται από τον Υπουργό, θα ανταλλάσουμε απόψεις, πού πετύχαμε, πού δεν πετύχαμε, γιατί δεν πετύχαμε, νομίζω αυτό μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση. Σίγουρα θα υπάρχουν και διαφωνίες, δεν το αντιλέγει κανένας αλλά μέσω του διαλόγου, θεωρούμε ότι πολλά πράγματα θα επιλυθούν».
 
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κούμας είπε ότι «ως συντεχνία έχω τοποθετηθεί και το πρωί. Εμείς θα κρατήσουμε την πρώτη πρόταση που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι σέβεται απόλυτα τον συνδικαλισμό».
 
Και θα κρατήσουμε ακόμη κάτι, συμπλήρωσε- «ότι με αυτό το τραγικό συμβάν (θάνατος 10χρονου μαθητή από Λάρνακα), πρέπει να γίνει μάθημα για όλους μας ώστε να μην έχουμε τέτοια παθήματα στο μέλλον. Είναι κάτι που είπαμε και εμείς. Επιλέξαμε να το αναδείξουμε στην κοινωνία μέσω της δίωρης στάσης. Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποίησουμε την κοινωνία, όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Μιλούμε για το ίδιο πράγμα».