You are here

Εντατικός διάλογος στον τομέα της υγείας

26/11/2018 11:35

Σε εντατικό διάλογο προχωρούν αυτήν την εβδομάδα ο οργανισμός ασφάλισης υγείας και ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ.

Το θέμα των προσωπικών γιατρών, των ειδικών γιατρών και οι αμοιβές τους, η ξεχωριστή αμοιβή, για το πώς θα καθορίζεται η αμοιβή μεταξύ νοσηλευτηρίων και γιατρών και το θέμα εξάσκησης ιδιωτικής ιατρικής συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση του υπουργού υγείας, του ΠΙΣ και του ΟΑΥ.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να έχουν ολοκληρωθεί οι επιμέρους συναντήσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ώστε τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί ακόμα μια συνάντηση για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των συναντήσεων.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των γιατρών και η προσπάθεια μας είναι να εξευρεθεί η λύση και το πλαίσιο ώστε σε μεγάλο βαθμό να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των γιατρών.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ευχαρίστησε τον υπουργό υγείας για την πρωτοβουλία σύγκλησης της σημερινής συνάντησης, λέγοντας ότι «αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης να προχωρήσουμε και να συμβάλουμε όλοι εποικοδομητικά μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, με διαφάνεια, να συμμεριστούμε τις ανησυχίες».

Όπως ανέφερε «στόχος και σκοπός είναι να διασφαλίσουμε όλοι το καλύτερο δυνατό για τον Κύπριο πολίτη, για ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις βασικές του πτυχές, την καθολικότητα, την προσβασιμότητα, την κοινωνική του αλληλεγγύη».

Είπε ακόμα ότι «στόχος και σκοπός είναι για κάθε εμπόδιο να υπάρχει ένδειξη καλής θέλησης, για να προσθέσει πως «η βούληση είναι δεδομένη και η παρουσία και μόνο εδώ και στο κάλεσμα του υπουργού είναι ένδειξη ότι μπαίνουμε σε έναν διάλογο, όχι για πρώτη φορά, αλλά μπαίνουμε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, έτσι ώστε να σμικρύνουμε τις ανησυχίες μας».

«Για να μπορέσουμε επιτέλους να ανταποκριθούμε στο μεγάλο αυτό κάλεσμα της κοινωνίας, να εφαρμόσουμε ένα κοινωνικά αλληλέγγυο σχέδιο υγείας με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών που θα προσφερθούν και διασφαλίζοντας την επιστημονική αξιοπρέπεια του γιατρού-επιστήμονα που θα σηκώσει όλο το βάρος αυτού του εγχειρήματος», είπε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του οργανισμού ασφάλισης υγείας, Θωμάς Αντωνίου, επεσήμανε ότι στη σημερινή συνάντηση «έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος και με καλή πίστη καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα σε στενά χρονοδιαγράμματα».

Είπε πως «εντός μιας εβδομάδας θα έχουμε ολοκληρωμένο το πλαίσιο», συμπληρώνοντας πως «καθορίστηκαν συγκεκριμένες συναντήσεις για αύριο και μεθαύριο, άρα έχουμε αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει».

«Μέχρι τη Δευτέρα είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα», είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των τριών μερών, ο υπουργός υγείας επανέλαβε ότι, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις του ΟΑΥ και τις θέσεις του ΠΙΣ, κατέθεσε στο τραπέζι της συζήτησης εισηγήσεις, «που θεωρώ ότι θα ξεκλειδώσουν το αδιέξοδο και έχουν οριστεί επιμέρους συναντήσεις να συζητηθούν πάνω στις προτάσεις που έχω βάλει κάτω, ούτως ώστε, και το τονίζω, αφού όλοι λέμε και το εννοούμε ότι υπάρχει καλή θέληση, να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις».

«Το δια ταύτα όμως θα φανεί στις επόμενες συναντήσεις που, το τονίζω, είναι με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις για όσες ώρες χρειαστεί για να ολοκληρωθούν αυτές οι συνομιλίες. Ελπίζω ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε.

Τέλος, ο υπουργός υγείας μετέφερε την κοινή απόφαση των τριών μερών για αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως σημείωσε τόσο ο κ. Ιωάννου, όσο και ο Δρ. Αγαθαγγέλου, «το πολύ σοβαρό θέμα του ΓεΣΥ  δεν λύνεται δια αέρος και με δημόσιες αντιπαραθέσεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου