You are here

Εντός χρονοδιαγραμμάτων το ΓεΣΥ

23/11/2017 15:09
Εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει το υπουργείο υγείας εξελίσσονται οι ενέργειες που αφορούν την προετοιμασία της εφαρμογής της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του γενικού σχεδίου υγείας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παμπορίδη.

Ο κ. Παμπορίδης παρουσιάστηκε σήμερα στην επιτροπή οικονομικών για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018 κατά την οποία αναφέρθηκε στην κυοφορούμενη πολιτική του υπουργείου για την περίοδο 2018-2020, εντός της οποίας θα υλοποιηθεί όπως είπε, η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, με την εισαγωγή της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του προγραμματισμού για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ, ο κ. Παμπορίδης, είπε ότι αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί.

«Η υλοποίηση έχει αρχίσει» σημείωσε, αναφέροντας ότι έχει ήδη προχωρήσει η μελέτη για την πρωτοβάθμια υγεία με συμπλεγματοποίηση των επαρχιακών νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Αυτή η πτυχή όπως είπε, βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και έχει περιληφθεί και στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνονται ενέργειες για την υλοποίηση εργασιακών ζητημάτων και ειδικότερα σε σχέση με τις αυξήσεις στις απολαβές του ιατρικού προσωπικού και τις μισθολογικές αναβαθμίσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Ο κ. Παμπορίδης, σημείωσε επίσης ότι έχει ανατεθεί η μελέτη για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, λέγοντας πως όλα αυτά αποτελούν τα πρώτα μέτρα προς υλοποίηση της αυτονόμησης.

«Τα χρονοδιαγράμματα βρίσκονται πλήρως εντός των προγραμματισμών μας», είπε.

Πυρά κομμάτων

Βουλευτές εξαπέλυσαν πυρά σε σχέση με το πώς έχει διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός, κάνοντας λόγο για περικοπές και πολιτική λιτότητας στον τομέα της υγείας, καλώντας το υπουργείο να προχωρήσει στην υλοποίηση απαραίτητων μελετών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου Λεμεσού, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός κινείται στο ίδιο και χειρότερο πλαίσιο των τελευταίων χρόνων με πολιτικές περικοπών και λιτότητας στον τομέα της υγείας.

«Οι κυβερνώντες», όπως είπε, «έχουν αποκόψει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησής τους €400 εκ. από τον τομέα της υγείας» ενώ, σημείωσε ότι την εισφορά που αποκόπτεται από τους δημόσιους υπάλληλους η κυβέρνηση δεν την προορίζει για τον τομέα της υγείας αλλά για τον κρατικό κορβανά.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε πως από τον περασμένο Ιούνιο που ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν έγιναν μελέτες για τον καθορισμό των αναγκών του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα υγείας, δηλαδή τον αριθμό των απαιτούμενων κλινικών και του απαραίτητου εξοπλισμού, εξήγησε.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η απουσία μιας τέτοιας μελέτης θα καταστήσει αδύνατη την ορθή εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Σημείωσε ότι «νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε και το 2001 αλλά μέχρι σήμερα ΓΕΣΥ δεν είδαμε» και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τους πανηγυρισμούς και να εστιάσει την προσοχή της στην υλοποίησή του μέσα από σωστό προγραμματισμό και μέσα από σωστές μελέτες, κοινωνικά ευαισθητοποιημένες, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαρακτήρισε απαράδεκτο το να περικόπτονται δαπάνες για τη δημόσια υγεία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα όπως είπε, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια υλοποίησης του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να υπάρχει δυναμική ενίσχυση από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παμπορίδης: Προεκλογικές οι επικρίσεις

Ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων τις απέδωσε στην προεκλογική περίοδο.

Ανέφερε ότι ο ίδιος έχει παρουσιάσει δύο προϋπολογισμούς κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι οποίοι ήταν αυξημένοι έναντι των προηγούμενων ετών. «Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν όταν μιλούν για περικοπές», ανέφερε.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι του υπουργείου υγείας και όχι του αυτόνομου οργανισμού, ο οποίος όπως αναφέρθηκε, πέραν της κρατικής χορηγίας θα έχει τα δικά του έσοδα που αναμένεται να φτάνουν τα €40 εκ. ετησίως και να μπορούν να στηρίξουν πλήρως τη μεταρρύθμιση.

Της Μαρίας Χαμπή