You are here

Επαναδιορίστηκαν τα μέλη ΔΣ οργανισμού υπηρεσιών υγείας

15/05/2018 07:31

Σε επαναδιορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥΠΥ), προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο με απόφαση που λήφθηκε στις 2 Μαΐου.

Το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενόψει της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, είχε διοριστεί αρχικά από το υπουργικό συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2017 κάτι το οποίο προϋπόθετε την κατάθεση δηλώσεων συμφέροντος εκ μέρους των διοριζόμενων.

Εντούτοις, το Μάρτιο η κυβέρνηση κατέθεσε τροποποιητικό νομοσχέδιο για αλλαγή του πλαισίου σχετικά με τις δηλώσεις συμφέροντος.

Οι διορισμοί στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ είχαν αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων από βουλευτές μετά την κατάθεση στη βουλή, του νόμου ώστε να μην υπάρχει ανάγκη κατάθεσης δήλωσης συμφέροντος από μέρους τους σε σχέση με όλες τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αλλά μόνο σε σχέση με αυτές που αφορούν θέματα αρμοδιοτήτων του οργανισμού.

Βουλευτές είχαν υποστηρίξει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει το  ΔΣ του ΟΚΥΠΥ και εισηγήθηκαν τον επαναδιορισμό τους, όπως και έγινε με τη νέα απόφαση του υπουργικού.

Με τη νέα απόφαση, τα ίδια μέλη του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ επαναδιορίζονται για πενταετή θητεία, με ισχύ από τις 2 Μαΐου 2018 μέχρι την 1η Μαΐου 2023.

Το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου ώστε το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ να περιληφθεί στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τον έλεγχο πόθεν έσχες, με τον ΔΗΣΥ να προαναγγέλλει ότι θα την συνυπογράψει.

Η νέα απόφαση του υπουργικού

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει παράγραφο της απόφασης με την οποία διόριζε τα μέλη του ΔΣ στις 19 Δεκεμβρίου του 2017.

Όπως αναφέρεται, το υπουργικό συμβούλιο «αποφάσισε, μετά από εισήγηση του υπουργού υγείας, να διορίσει τα πιο κάτω  πρόσωπα ως ρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας, για περίοδο πέντε χρόνων, από τις 2.5.2018 μέχρι την 1.5.2023: Sir David Nicholson, κ. Μάριο Κλείτου, Αναστάσιο Δαυίδ,. Νικόλα Σιακόλα, Professor David Anthony Haslam, , Dr Peter Martin Dawson, γενικό διευθυντή υπουργείου οικονομικών, (ex-officio), γενική διευθύντρια υπουργείου υγείας, (ex-officio).

Της Μαρίας Χαμπή