You are here

Επιδημιολόγοι: Στο μικροσκόπιο εμβολιασμοί παιδιών

24/06/2021 07:30

Δύσκολη εξίσωση για τους επιδημιολόγους αποτελεί το θέμα των εμβολιασμών σε εφήβους και παιδιά, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει αυτή την εβδομάδα η επιδημιολογική ομάδα.

O καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης σχολίασε στη StockWatch τις ανησυχίες που εκδηλώθηκαν μετά από περιστατικά μυοκαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν σε παιδιά μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer. Ανέφερε ότι «τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, εάν συμβούν μπορεί να αντιμετωπιστούν επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή».

Σημείωσε ότι στο Ισραήλ, το οποίο εφάρμοσε τους εμβολιασμούς και σε έφηβους άνω των 16 χρόνων, κάποια περιστατικά που παρουσιάστηκαν έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρό ποσοστό περιστατικών.

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι «εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει μια καμπάνια συστήνοντας προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα οποία πλέον δεν τηρεί κανένας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά και τα μέτρα στα αεροδρόμια και οι ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο να υποβάλλονται όλοι σε τεστ διότι οι περισσότεροι δεν είναι εμβολιασμένοι.

«Δίκοπο μαχαίρι» οι εμβολιασμοί εφήβων

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» τους εμβολιασμούς σε έφηβους άνω των 16 χρόνων και παιδιά άνω των 12 χρόνων.

«Δυστυχώς δεν είναι άσπρο μαύρο το θέμα αυτό. Ίσως θα πρέπει να θωρακίσουμε περαιτέρω τους ηλικιωμένους, να γίνει τρίτη δόση σε όσους χρειάζεται, να επιταχύνουμε το ρυθμό των εμβολιασμών, ώστε να μη μείνει κανένας ενήλικος ανεμβολίαστος», παρατήρησε.

Η κ. Κολιού σημείωσε ότι υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό μυοκαρδίτιδας 19χρονης στην Κύπρο που έχει εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer και νοσηλεύεται στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας άρχισε να ανεβαίνει στις παράλιες περιοχές, κάτι που καταδεικνύει ότι δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, όπως είπε.

Εύκολο να ανατραπεί η εικόνα

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, δήλωσε στη StockWatch ότι «είναι πολύ εύκολο να ανατραπεί η επιδημιολογική εικόνα μιας χώρας με την ινδική μετάλλαξη η οποία όπως φαίνεται έχει επικρατήσει στη Βρετανία».

«Γι’ αυτό το κλειδί είναι να αποτρέψουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού με ψηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε

Όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων, σημείωσε πως «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα» και συνέστησε αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Της Ηρώς Ευθυμίου