You are here

Επόμενος στόχος η ηλεκτρονική υγεία

23/11/2017 06:37
Ηλεκτρονική υγεία, εθνικός οργανισμός φαρμάκων και πανεπιστημιακές κλινικές είναι οι αμέσως επόμενοι στόχοι του υπουργείου υγείας, σύμφωνα με σημείωμα του υπουργού υγείας Γιώργου Παμπορίδη προς την επιτροπή οικονομικών, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου για το 2018.

Ο κ. Παμπορίδης χαρακτηρίζει το 2017 σταθμό στον τομέα της υγείας λόγω της ψήφισης των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η πολιτεία έχει συνειδητοποιήσει πλέον την αναγκαιότητα της εκ βάθρων μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας.

«Εύχομαι, με το ίδιο συναίσθημα ευθύνης, τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που δρομολογούνται για την ηλεκτρονική υγεία, τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Κλινικών να τύχουν της ίδιας θετικής αντιμετώπισης από τα κοινοβουλευτικά κόμματα», αναφέρεται στο σημείωμα που αναμένεται να αναγνώσει σήμερα στην επιτροπή ο κ. Παμπορίδης.

Διπλάσιοι οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σημείωμα του υπουργού παρά το γεγονός ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν την ίδια δυναμικότητα, δηλαδή διαθέτουν περίπου τον ίδιο αριθμό κλινών (ενδονοσοκομειακή νοσηλεία), η κατανομή αυτής δεν είναι ισόποση ως προς τον αριθμό του απασχολούμενου ιατρικού προσωπικού των δύο τομέων, με τον ιδιωτικό τομέα να εργοδοτεί διπλάσιο αριθμό ιατρών από τον δημόσιο.

Σημειώνεται ότι μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας με ημερομηνία υλοποίησης της πρώτης φάσης την 1η Ιουνίου 2019, όλες οι ενέργειες και δράσεις του υπουργείου υγείας επικεντρώνονται στη βελτίωση της καθημερινότητας των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των ασθενών.

Ο κ. Παμπορίδης κάνει λόγο για «Σινικό Τείχος» που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά μεταξύ των δύο τομέων λόγω απουσίας Γενικού Σχεδίου Υγείας, με αποτέλεσμα τη μη ορθολογική διαχείριση των υποδομών σε εξοπλισμό στον τομέα της υγείας και την απουσία συντονισμού, που οδηγεί σε όξυνση της δυσλειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος υγείας, με δημιουργία μακράς λίστας αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και παρακλινικές εξετάσεις.

Ο κ. Παμπορίδης αναφέρεται στα μέτρα διόρθωσης του προβλήματος που λαμβάνει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην αγορά υπηρεσιών από τα ιδιωτικά κέντρα υγείας, μέσω του σχεδίου παροχής οικονομικής αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στον δημόσιο τομέα.

Το μέτρο αυτό, εξυπηρετεί τους ασθενείς και στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, όπως σημειώνεται. Συγκεκριμένα μέσα από το σχέδιο έχουν σταλεί μέχρι σήμερα με παραπεμπτικό περίπου 28,500 ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο αναμονής σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρεται.

Αναφορά γίνεται και στο πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης για χειρουργικές επεμβάσεις, το οποίο κρίνεται ότι είχε θετικά αποτελέσματα, με αύξηση της παραγωγικότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια, και διεκπεραίωση περισσότερων από 3,5 χιλ χειρουργικών επεμβάσεων εκτός ωρών εργασίας.

Αρκετά ψηλό το επίπεδο υγείας

Ο κ. Παμπορίδης σημειώνει ότι αν και οι δαπάνες στον τομέα της υγείας κατατάσσονται μεταξύ των χαμηλοτέρων σε ποσοστά επί του ΑΕΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το επίπεδο υγείας του πληθυσμού στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι αρκετά ψηλό και να συγκρίνεται ευνοϊκά με τα αντίστοιχα άλλων αναπτυγμένων χωρών.

«Βεβαίως, καθολική εκτίμηση αποτελεί το γεγονός ότι, με την επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου, οι πόροι θα ανακατανεμηθούν προς όφελος της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού», τονίζει.

«Η σωστή ετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε να τους δοθεί επαρκής χρόνος να προετοιμαστούν για να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε περιβάλλον ΓεΣΥ, διαφυλάσσοντας τόσο τη βιωσιμότητά τους όσο και τη βιωσιμότητα του συστήματος και δίνοντας επαρκή χρόνο, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για προσαρμογή στο σύστημα, είναι προτεραιότητα του υπουργείου υγείας και όλοι οι σχεδιασμοί κινούνται προς τον σκοπό αυτό», όπως αναφέρεται.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο υγείας, προωθεί την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υγείας, μέσα από την επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία κρίνεται ως απαραίτητη. Με την επέκταση της μηχανογράφησης εκτιμάται ότι θα επέλθει η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η λειτουργία τους εντός ενός διοικητικά ελεγχόμενου περιβάλλοντος για τη συγκράτηση των δαπανών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η διαμόρφωση πολιτικής υγείας βασιζόμενη σε ακριβή στατιστικά στοιχεία.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι για την επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης, το υπουργείο υγείας έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αγοράς υπηρεσιών για την κατά τόπο κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και την ανάπτυξη προϋπολογισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών υγείας από ειδικούς συμβούλους.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου υγείας για το 2018, είναι αυξημένος κατά 3,76% (πρόσθετα €21,1 εκ.) σε σύγκριση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2017 που ανέρχεται σε €560,2 εκ., γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένου και του νέου προσωπικού που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό.

Της Μαρίας Χαμπή