You are here

«Έριξε» και τα νοσοκομεία η πτώση της Πύλης

08/04/2021 06:51

Παρέλυσε για εννιά ώρες ολόκληρο το σύστημα υγείας από την καθήλωση της Πύλης Εμβολιασμών, η οποία προκάλεσε ταυτόχρονα και “blackout” σε ολόκληρη την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών ΠΑΣΥΚΙ, Δρ Σωτήρης Κούμας, δήλωσε στη StockWatch ότι «προκλήθηκε τεράστιο πρόβλημα στη διεκπεραίωση του έργου των γιατρών επειδή δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους ούτε όσον αφορά τη διάγνωση ούτε όσον αφορά τη θεραπεία επειδή ήταν αδύνατον να συνδεθούν με την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα «σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στις χημειοθεραπείες διότι δεν μπορούσαν να γίνουν οι εγγραφές των ασθενών ούτε και να εγγραφούν οι συνταγές φαρμάκων, μέσω του συστήματος».

Ο κ. Κούμας, είπε ότι «οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στις θεραπείες που μπορούσαν να γίνουν εκτός του συστήματος» και ευχαρίστησε τους ασθενείς για την υπομονή που επέδειξαν.

Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Υφυπουργού Καινοτομίας Κυριάκου Κόκκινου ότι το πρόβλημα που έριξε την Πύλη Εμβολιασμών προέκυψε λόγω του ότι όλοι οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι προσέτρεξαν να προλάβουν να κλείσουν ραντεβού για συγκεκριμένο εμβόλιο λέγοντας ότι «δυστυχώς ή ευτυχώς οι ασθενείς πλέον ενημερώνονται γι’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι τους». Όπως είπε, ήταν αναμενόμενο το ότι θα συνέβαινε αυτό διότι ο εμβολιασμός αφορούσε μία από τις πιο πολυπληθείς κατηγορίες πολιτών.

Σημείωσε ότι «δεν είμαι ειδικός ούτε τεχνικός αλλά εάν μπλοκάρει το σύστημα μια κανονική ημέρα, ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χαθούν προσωπικά δεδομένα ασθενών. Ο ΟΑΥ γιατί δεν προβληματίζεται γι’ αυτό τον κίνδυνο;» είπε και πρόσθεσε ότι «το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Επέκρινε επίσης τον ΟΑΥ διότι καθυστέρησε να ενημερώσει τους γιατρούς για το πρόβλημα που προέκυψε από τις 8 η ώρα το πρωί.

«Εγώ προσωπικά πήρα ένα μήνυμα από τον ΟΑΥ στις 3.30 το απόγευμα ότι λύθηκε το πρόβλημα. Δυστυχώς όλοι κρίνουν και πράττουν χωρίς να έχουν ποτέ απέναντι τους ασθενή»,υπέδειξε.

Αιχμές ΟΑΥ κατά Υφυπουργείου

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, φανερά ενοχλημένος από τις επικρίσεις που δέχθηκε ο ΟΑΥ από τους γιατρούς είπε ότι «κατόπιν εορτής είναι εύκολο να κάνει κάποιος κριτική» και απέδωσε το πρόβλημα σε εξωγενή παράγοντα.

Σημείωσε ότι «λόγω του ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων που προσπαθούν να επιλέξουν συγκεκριμένο εμβόλιο το σύστημα δέχεται πολύ περισσότερη πίεση».

Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί κάποια τεχνικά μέτρα και ότι είναι στη γνώση των υπευθύνων και θα αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα. Έριξε μάλιστα την μπάλα στο γήπεδο του Υφυπουργείου Καινοτομίας λέγοντας ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παροχείς και τους γιατρούς.

«Δεν θέλουμε να επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε την ταλαιπωρία των γιατρών και των ασθενών αλλά και τη δική μας διότι ο οργανισμός ήταν σε συνεχή εγρήγορση μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα».

Της Ηρώς Ευθυμίου