You are here

Εξηγήσεις για χαλάρωση μέτρων εν μέσω αύξησης κρουσμάτων

12/08/2020 15:09

Εξηγήσεις για τη χαλάρωση των μέτρων στη Λεμεσό, δίνουν οι επιδημιολόγοι μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του υπουργείου υγείας σχολιάζοντας τον αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων την ίδια ημέρα που λήφθηκε η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων.

Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό αποφάσισε χθες, όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) στην επαρχία Λεμεσού αυξηθεί από 10 άτομα σε 50 άτομα, μέτρο που αναμένετα να επαναξιολογηθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη βδομάδα.

Την ίδια μέρα, το υπουργείο ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα και ένα θάνατο ασθενούς (με υποκείμενα νοσήματα) από κορωνοϊό, ενώ τις προηγούμενες μέρες τα κρούσματα είχαν περιοριστεί κάτω από τα 15 ημερησίως.

Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων στη Λεμεσό, λήφθηκε πριν την ανακοίνωση των χθεσινών 25 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με την Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού.

Η κ. Κολιού, μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι η χαλάρωση των μέτρων στη Λεμεσό δεν έγινε με βάση τα χθεσινά ευρήματα που προέκυψαν το απόγευμα.

«Έγινε με βάση την αποτίμηση της κατάστασης ως είχε μέχρι χθες το πρωί, που τα κρούσματα ήταν κάτω από 15 τις τελευταίες μέρες και η κατάσταση φαινόταν να βελτιώνεται», είπε η κ. Κολιού.

Σημείωσε ότι αυτό που έλειπε ήταν η σταθεροποίηση, με το απόγευμα να προκύπτουν 25 νέα κρούσματα. Τόνισε πως εάν δεν επαναληφθεί ένας τέτοιος αριθμός  κρουσμάτων, τότε η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί στο πλαίσιο των φυσιολογικών διακυμάνσεων που παρουσιάζονται.

«Η συνέχεια θα κρίνει την πορεία, μια μέρα αύξησης, δεν χαρακτηρίζει ολόκληρη την επιδημιολογική κατάσταση», επεσήμανε.

Κωστρίκης:  Έξαρση όχι μόνο στη Λεμεσό

Ο μοριακός ιολόγος,  Δρ Λεόντιος Κωστρίκης σε χθεσινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του Σίγμα είπε ότι «τα σημερινά 25 κρούσματα είναι υψηλός αριθμός παρόλο που είναι αποτέλεσμα 4 χιλιάδων διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό δείχνει πως δεν έχουμε τελειώσει, ο ιός ζει ανάμεσά μας και θα πρέπει να τον κρατήσουμε σε έλεγχο μέχρι να εντοπιστεί το εμβόλιο».

 Όσον αφορά την απόφαση που πάρθηκε για χαλάρωση στις συναθροίσεις στη Λεμεσό ο δρ  Κωστρίκης εξήγησε πως το σκεπτικό της απόφαση ήταν πως «η επιδημία αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν παρουσιάζει έξαρση μόνο στη Λεμεσό».

«Ξεκίνησε από τη Λεμεσό σύμφωνα με τους τυχαίους ελέγχους αλλά πλέον δεν είναι το σημείο έξαρσης. Οι λοιμώξεις είναι ισότιμες στις περιοχές και θεωρήσαμε δίκαιο να γίνει αλλαγή» πρόσθεσε.

Δεν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση

Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ.Κολιού, ανέφερε σήμερα ότι  τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση την πορεία της κατάστασης τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση της καμπύλης προς τα κάτω, καλώντας τον κόσμο να συνεργαστεί εκ νέου και να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σημείωσε ότι σε μια καμπύλη προς τα κάτω, υπάρχουν και διακυμάνσεις, προσθέτοντας πως η καμπύλη ενδεχομένως κάποια στιγμή να παρουσιάσει σκαμπανέβασμα.

«Αν δούμε ότι και σήμερα και στη συνέχεια έχουμε πολλά διψήφια κρούσματα και μάλιστα πάνω από 20, τότε είναι ανησυχητικό και πράγματι κάτι συμβαίνει. Αν όμως δούμε στη συνέχεια ότι πέφτουν κάτω από τα 15 και συνεχίσει η πτωτική τάση σημαίνει ότι ήταν απλά μέσα στη φυσιολογική διακύμανση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το υψηλό νούμερο που καταγράφηκε χθες δεν σημαίνει «ανεξέλεγκτη κατάσταση», αλλά τονίζει σημαίνει πως η κατάσταση «δεν σταθεροποιήθηκε». 

Συνέχισε λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό και θα επιτρέψει την έκδοση ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Πρόσθεσε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας η Επιστημονική Ομάδα υπό τον Υπουργό Υγείας θα συνεδριάσει εκ νέου για επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, επισημαίνοντας ότι αν η τάση σταθεροποιηθεί προς τα κάτω θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Σε ότι αφορά σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.