You are here

Φεύγουν οι μάσκες, όχι και ο κίνδυνος

26/05/2022 07:34

Την άρση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας, προκρίνει η πλειοψηφία των επιδημιολόγων αν και κατατέθηκαν και αντίθετες απόψεις υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, δήλωσε στη StockWatch, ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής απέστειλαν ήδη τις εισηγήσεις τους από την περασμένη Τρίτη όπως ζήτησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, οι οποίες θα αξιολογηθούν με την επιστροφή του κ. Χατζηπαντέλα από το εξωτερικό και θα τεθούν ενώπιον της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για την άρση ή όχι των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Αθανασίου, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εισηγήσεις των ειδικών, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου για την προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι νοσοκομεία, κλειστές δομές, γηροκομεία και άλλα κέντρα φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της λόγω της ρευστής ακόμη κατάστασης, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «θεωρώ πως θα έπρεπε να αναμένουμε ακόμη πριν λάβουμε αυτή την απόφαση διότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας και θα δημιουργηθεί νέο σύννεφο με αποτέλεσμα να προκύψουν κάποια προβλήματα».

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων η κ. Κολιού καθησύχασε λέγοντας ότι «η εμπειρία μέχρι σήμερα δείχνει ότι πρόκειται για ήπια νόσο, η οποία θεραπεύεται».

Συνέστησε ωστόσο προσοχή διότι όπως είπε «ενδεχομένως να υπάρχουν ειδικές ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα παιδιά, ομάδες που είναι πιο υψηλού κινδύνου που μπορεί να νοσήσουν πιο βαριά, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να εμφανιστεί και στην Κύπρο, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Εξήγησε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από στενή επαφή κι όχι κατά ανάγκη από σεξουαλική επαφή αλλά και μέσω των σταγονιδίων.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας για ευλογιά πιθήκων  

Στο μεταξύ στο Υπουργείο Υγείας ανέφερε ο κ. Αθανασίου προγραμματίζονται ώστε να είναι σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων, ταυτόχρονα σημείωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους αρμοδίους στην ΕΕ για πλήρη ενημέρωση των εξελίξεων και προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η κάθε υπηρεσία θα αποστείλει τα πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί στο Υπουργείο Υγείας και ακολούθως θα οριστικοποιηθούν τα τελικά πρωτόκολλα και το πλάνο διαχείρισης της επιδημικής έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων.

Πρόσθεσε ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε ενημερωτικό έντυπο για το κοινό, επισημαίνοντας ότι «το ίδιο θα πράξουμε και τις επόμενες ημέρες ώστε να ενημερωθεί το κοινό, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβάλουμε διότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας μέχρι στιγμής».

Της Ηρώς Ευθυμίου