You are here

Χαλαρώσεις με κλειστά κέντρα και malls

25/01/2021 06:00

Σταθερά και στοχευμένα βήματα συστήνουν οι επιδημιολόγοι όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά τα θετικά αποτελέσματα από τα περιοριστικά μέτρα του Δεκεμβρίου και την ακόμη καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που αναμένεται λόγω του lockdown που ακολούθησε.

Παράλληλα συστήνουν συστηματικό έλεγχο με rapid test σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που θα επαναλειτουργήσουν.

Οι επιδημιολόγοι συστήνουν σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και κάθε δύο εβδομάδες επαναξιολόγηση των νέων δεδομένων τα οποία θα συνδέονται με περαιτέρω χαλαρώσεις, ώστε να αποφευχθούν παλινδρομήσεις.

Το διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα που τρέχουν ήδη λήγει τα μεσάνυκτα της 31ης Ιανουαρίου εντούτοις η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστημονική ομάδα όπου θα γίνει η ανασκόπηση των νέων υγειονομικών δεδομένων μετά και την επιβολή του lockdown στις 10 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα. Οι νέες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη

Παρά τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις πόλεις, η επιδημιολογική ομάδα εκτιμά ότι η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο ενώ σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατηρηθούν τα sms διότι συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και τα μέτρα στους χώρους εστιάσεις που επίσης οι συναθροίσεις αποτελούν ένα από τους βασικούς κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Σημαντική η εμβολιαστική κάλυψη

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μέλος της επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch εξήγησε ότι «πέραν του ποσοστού των θετικών δειγμάτων και της καμπύλης αθροιστικής επίπτωσης που εκφράζουν τη δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα, σημαντική παράμετρος είναι και η πληρότητα των νοσοκομείων η οποία επίσης άρχισε κάπως να σταθεροποιείται προς τη μείωση. Αυτό όμως που παραμένει στο κόκκινο ακόμη είναι η πληρότητα στις εντατικές μονάδες στις οποίες θέλουμε να έχουμε και εκεί αρκετά περιθώρια διότι ενδέχεται με την πλήρη χαλάρωση των μέτρων να αυξηθούν και πάλι οι εισαγωγές», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Κουλιού, ενόσω δεν υπάρχει επαρκείς εμβολιαστική κάλυψη η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να είναι προσεκτική και σταδιακή διότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι ορατός. «Το δεσμείν και λύειν της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη», υπέδειξε η κ. Κολιού.

Στο τραπέζι διάφορα σενάρια

Στη βάση πάντα των πληροφοριών που υπάρχουν από τις εκτιμήσεις των μελών της επιδημιολογικής ομάδας η πλάστιγγα των εισηγήσεων τους γέρνει στην παραμονή της αποστολής των sms 8998, για ακόμη μια εβδομάδα.

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η συνέχιση της απαγόρευση από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Ενδέχεται όμως να καταργηθεί η απαγόρευση μετάβασης σε οικίες και να επανέλθει το μέτρο των 10 ατόμων ανά οικία.

Πράσινο φως αναμένεται να δοθεί για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου αλλά και των εμπορικών κέντρων. Αντίθετα κλειστά αναμένεται ότι θα παραμείνουν τα malls, οι χώροι εστίασης και τα καφεστιατόρια, λόγω του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται αναμένεται πως θα επαναλειτουργήσουν τα κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Προβληματισμός υπάρχει σε σχέση με τα γυμναστήρια.

Στα θρανία ενδέχεται να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ` Λυκείου, ενώ συζητείται να επιτραπεί εκ νέου ο εκκλησιασμός μέχρι όμως τα 50 άτομα. 

Της Ηρώς Ευθυμίου