You are here

Χαλαρώσεις: Τα σενάρια πριν τη συνεδρία του Υπουργικού

31/03/2021 07:06

Χαλαρώσεις αλλά με το σταγονόμετρο αναμένεται πως θα εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά σε υψηλά επίπεδα, όπως δηλώνουν οι επιδημιολόγοι.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα θέσει ενώπιον της συνεδρίασης του Υπουργικού τις γραπτές απόψεις των επιδημιολόγων.

Στον κατάλογο των γραπτών εισηγήσεων τους εκτός από την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών της Λεμεσού στα θρανία, υπάρχουν και εισηγήσεις για μικρές χαλαρώσεις στα γυμναστήρια, φροντιστήρια και πάρκα αναψυχής.

Στις 2 ή στις 5 Απριλίου η επιστροφή μαθητών

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιδημιολόγων, ισχύουν δύο σενάρια: Το ένα αφορά την επιστροφή των μαθητών τη Δευτέρα 5 Απριλίου και το δεύτερο την επιστροφή τους την Παρασκευή 2 Απριλίου. Παρά το ότι αρχικά είχε γίνει εισήγηση η επιστροφή των μαθητών να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου λόγω εθνικής αργίας την Πέμπτη, οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, κατόπιν συνεννόησης με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, εισηγούνται την επαναλειτουργία των γυμνασίων με φυσική παρουσία των μαθητών στις 2 Απριλίου.

Συνεπώς τα δύο Υπουργεία, εν αναμονή της απόφασης του Υπουργικού, σε κοινή ανακοίνωση καλούν τους γονείς να μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά να υποβληθούν σε rapid test, 24 ώρες πριν την παρουσία τους στις σχολικές αίθουσες.

Δυο σενάρια στο τραπέζι και για τα sms

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας την περασμένη Κυριακή είχαν τεθεί δύο σενάρια και για τα sms.

Το ένα αφορά την αύξηση τους σε τρία την ημέρα (το τρίτο θα ισχύει μόνο τα Σαββατοκύριακα) και το δεύτερο σενάριο αφορά την πλήρη κατάργηση των sms.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δεν χρειάζεται να δοθεί και τρίτο sms, λέγοντας ότι «ίσως ήρθε η ώρα για κατάργηση τους, αν και ενδεχομένως να θεωρηθεί ως μια ριψοκίνδυνη κίνηση σε συνδυασμό με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία». Ως εκ τούτου το επικρατέστερο σενάριο είναι η εφαρμογή του τρίτου sms.

Ο κ. Καραγιάννης, πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μία περίοδος δύο εβδομάδων επιτήρησης της κατάστασης και εάν είναι καλή θα ανοίξει ο δρόμος για νέες χαλαρώσεις από τα μέσα Απριλίου».

Οι υπόλοιπες χαλαρώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν σήμερα, θα είναι με το σταγονόμετρο. Για την ώρα δεν τίθεται θέμα για άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στις επιχειρήσεις εστίασης ή αλλαγή στον επιτρεπόμενο αριθμό των παρευρισκομένων.

Δεν προβλέπεται επίσης καμία διαφοροποίηση στις μετακινήσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει ως έχει. Δηλαδή δε θα επιτρέπεται η διακίνηση μετά τις 11 το βράδυ και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό θα ισχύσει μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Εκτός κι αν καταγραφεί αισθητή μείωση των περιστατικών κορωνοϊού και μείωση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Μέτρα με φειδώ

Τα άλλα μέτρα αφορούν αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων στα φροντιστήρια παιδιών και ενηλίκων.

Από πλευράς των επιστημόνων δεν καθορίστηκε αριθμός ατόμων, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήταν δυνατό η αναλογία μαθητών/εκπαιδευτικών να αυξηθεί στους 8:1. Από πλευράς του υπουργείου Υγείας γίνονται σκέψεις για αύξηση του ορίου στους 6 μαθητές προς ένα εκπαιδευτικό. 

Αύξηση του αριθμού των ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια. Η συμβουλευτική ομάδα δεν καθορίζει αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Η απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό εάν και εφόσον υιοθετήσει την εισήγηση.

Εισήγηση υπάρχει και για άρση των απαγορεύσεων που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν ανοικτούς χώρους, πάρκα αναψυχής και δημόσιους κήπους (στη βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων) αλλά και για έναρξη αθλητικών πρωταθλημάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, εκτός από την επιστροφή των μαθητών, οι επιστήμονες εισηγούνται:

Έλεγχο 25% (ανά τάξη) των μεγαλύτερων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων (δύο τελευταίες τάξεις) σε εβδομαδιαία βάση

Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής, επαναλαμβάνουν την εισήγηση τους για εμβολιασμό των εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες ενώ ενημέρωσαν τον αρμόδιο Υπουργό για την απόφαση τους, να προχωρούν σε επαναξιολόγηση των δεδομένων σε εβδομαδιαία βάση.

Μάιο τα νεότερα για ξενοδοχεία και γάμους

Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα προς συζήτηση αν και, όπως όλα δείχνουν, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τις δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Σε αναμονή οι πιστοί ενόψει του Πάσχα

Στην τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων τέθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού πιστών στις εκκλησίες. Μάλιστα κάποια από τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για καταρτισμό αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων ενόψει του Πάσχα.

Το θέμα παραπέμφθηκε προς συζήτηση σε επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής, αφού οι όποιες αλλαγές δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τις 15 Απριλίου.

Περισσότερες χαλαρώσεις αναμένονται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, υπό την προϋπόθεση περαιτέρω μείωσης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραλάβει άλλες 270.000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια, ποσότητα που αντιστοιχεί στον εμβολιασμό επιπλέον 195.000 πολιτών.

Συνολικά μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 310.000 άτομα.

Της Ηρώς Ευθυμίου