You are here

Χρονοδιάγραμμα επίλυσης προβλημάτων στην υγεία ζήτησε ο ΠτΔ

11/10/2021 14:10

Τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και χρονοδιάγραμμα επίλυσης αυτών των προβλημάτων, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν την στελέχωση των νοσηλευτηρίων, τα απογευματινά ωράρια και προβλήματα στις Πρώτες Βοήθειες, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινή σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αύριο θα γίνει σύσκεψη για αυτά τα θέματα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ) για τα απογευματινά ωράρια λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων «και θεωρούμε ότι θα βρούμε κοινό έδαφος για να κάνουμε αυτό που θέλουμε που κύριο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των ασθενών τις απογευματινές ώρες».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία πέραν του Υπουργού Υγείας, συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη, ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης και ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρίστης Λοϊζίδης, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε αυτή την σύσκεψη ώστε να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί πως θα επιλυθούν τα προβλήματα» που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα επίλυσης τους γιατί κύριος σκοπός, όπως τόνισε, «της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών».

«Ο Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) ζήτησε να του σταλεί το action plan (σχέδιο δράσης) με όλα τα θέματα που συζητήσαμε και ημερομηνίες υλοποίησης αυτών των θεμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο δράσης θα σταλεί από τον ΟΚΥπΥ στο Υπουργείο και στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης στον ΟΚΥπΥ το οποίο «θα δουν ξανά και θα το στείλουν μαζί με τα χρονοδιαγράμματα και τις ημερομηνίες» υλοποίησης του.

Στο σημείο αυτό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρίστης Λοϊζίδης είπε ότι «υπάρχει το action plan αλλά λόγω του ότι περάσαμε την πανδημία κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται», προσθέτοντας ότι «τώρα που έχουμε μια ύφεση της πανδημίας έχουμε αποφασίσει να το ξεκινήσουμε προς το τέλος του τρέχοντος μηνός για να μπουν τα θέματα στη σειρά και να διεξέλθουμε όλων των θεμάτων που μας απασχολούν και περιλαμβάνονται μέσα στο επιχειρησιακό μας σχέδιο».

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει εκ νέου σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες όταν το επιτρέπει το πρόγραμμα του Προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα που θα συζητηθούν τις επόμενες με τις συντεχνίες» και για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε επίσης να ενημερωθεί «για την στελέχωση των νοσηλευτηρίων, για τα απογευματινά ωράρια, για τα προβλήματα που υπάρχουν στις Πρώτες Βοήθειες και αρκετά άλλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ζήτησε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας για να επιλύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα».

Επιπλέον, αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ΠΑΣΥΚΙ και ΟΣΑΚ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος πιθανόν να μη συμμετάσχει στην σύσκεψη λόγω του ότι θα συμμετάσχει σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφέρει σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ ότι "συζητήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ, με στόχο την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού σχεδίου δράσης στην εντός του ΓεΣΥ περίοδο που διανύουμε".

Αναφέρει επίσης ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ όπως επικαιροποιήσει το σχέδιο δράσης και στη συνέχεια του κοινοποιηθεί το σχέδιο αυτό το συντομότερο δυνατόν" και προσθέτει πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την αποφασιστικότητα του για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των νοσηλευτηρίων προς όφελος των πολιτών".

Τέλος, ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει αύριο συνάντηση με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.