You are here

Η εφαρμογή CovScan Cyprus στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων

31/08/2021 17:00

Νέα εφαρμογή για έλεγχο της εγκυρότητας Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID για σκοπούς εγχώριας διακίνησης θέτει στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βέλτιστη διαχείριση της πανδημίας, το Υφυπουργείο θέτει στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων την εφαρμογή «CovScan Cyprus», η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της εγκυρότητας των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Η εφαρμογή «CovScan Cyprus» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android (για εκδόσεις νεότερες από Android 8.1), ενώ διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play.

Η εφαρμογή CovScan Cyprus επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή άλλης έξυπνης συσκευής. Σαρώνοντας τον κωδικό QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό σας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, η εφαρμογή CovScan Cyprus θα σας επιστρέψει το αποτέλεσμα ελέγχου.

Αν το αποτέλεσμα ελέγχου είναι Πράσινο, τότε το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό ή τη νόσηση του πολίτη.

Αν το αποτέλεσμα της σάρωσης είναι Κίτρινο, τότε το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και ανταποκρίνεται σε αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής Εξέτασης (RT-PCR ή antigen rapid test).

Αν το αποτέλεσμα της σάρωσης είναι Κόκκινο, τότε το πιστοποιητικό είναι «Μη έγκυρο».
 
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID, στην Κύπρο ισχύουν τα ακόλουθα:

-Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 1 χρόνο από την ημερομηνία της πρώτης δόσης.
- Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μήνες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος.
- Το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και η εργαστηριακή εξέταση COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) έχουν ισχύ 72 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας.
 
Σημειώνεται πως η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα και ημερομηνία γεννήσεως του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων.

«Η αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού εργαλείου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα, στην ομαλή, και κυρίως, στην ασφαλή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας», αναφέρεται.
 
Υπενθυμίζεται ότι Στην πλατφόρμα https://www.eudcc.gov.cy/, υπάρχει σχετικός Οδηγός Χρήσης, που επεξηγεί με λεπτομέρεια τη διαδικασία έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.
 
Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι πολίτες  καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης για θέματα COVID-19 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] ή στο τηλέφωνο 1474 για κυπριακούς αριθμούς και στο +357 22285757 για ξένους αριθμούς και κλήσεις από το εξωτερικό.