You are here

Η Όμικρον τρίζει τα δόντια της – Σε συναγερμό το υπ. Υγείας

28/12/2021 12:19

Η παραλλαγή Όμικρον άρχισε να τρίζει τα δόντια της και στην Κύπρο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, εξέλιξη που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες, ειδικότερα μετά την καταγραφή χθες 1925 περιστατικών COVID-19, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ.

Όπως ανέφερε στη StockWatch o Kωνσταντίνος Αθανασίου, σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων δύο ημερών προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας να καλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο ή την Πέμπτη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για να αξιολογηθεί η όλη επιδημιολογική κατάσταση.

Η Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε το επόμενο διήμερο καθοριστικό προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των μολύνσεων.

Τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον άρχισε να τρίζει τα δόντια της και στην Κύπρο.

Προειδοποίησε ότι αν επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, τότε ενδεχομένως να υπάρξει διπλασιασμός των κρουσμάτων κατά το επόμενο τριήμερο.

Υπέδειξε πως το σημαντικότερο είναι να διαφανεί κατά πόσο έχουν αυξηθεί ή όχι οι νοσηλευόμενοι και ειδικότερα οι σοβαρά νοσούντες.

Ερωτηθείσα για την επιβολή lockdown, σημείωσε πως δεν φαίνεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα. Εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο μετά από δύο χρόνια να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα και πως τώρα τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί καθώς, όπως τόνισε, υπάρχουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η προσπάθεια τόνισε, είναι να αναχαιτιστεί ο ιός με άλλα μέτρα πλην των αυστηρών περιορισμών.

Παρά τη σταθεροποίηση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό μεταξύ 160 και 170 σε ημερήσια βάση, υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάσταση στις εντατικές και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, σε συνδυασμό με τους ασθενείς με COVID που νοσηλεύονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, η κατάσταση είναι σοβαρή καθότι κάποιοι από αυτούς είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουν στην εντατική.

Ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι ήδη γίνεται παραπομπή ασθενών με COVID και μη, στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποσυμφορηθεί το σύστημα.

Είπε ακόμη ότι καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο στη Λάρνακα, μονάδα εντατικής θεραπείας κλειστού κύκλου με 12 κλίνες για μη COVID ασθενείς.

Διευκρίνισε ότι σήμερα δεν νοσηλεύονται ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Δέλτας, καθηγητής ιατρικής και μοριακής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Δέλτας διατύπωσε την εκτίμηση ότι στα επόμενα 24ωρα ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα ξεπεράσει τις 3 χιλιάδες.

Προειδοποίησε πως το πλέον ανησυχητικό και ενδεχομένως αναπόφευκτο, είναι ότι θα ασθενήσουν και οι επαγγελματίες υγείας, κάτι το οποίο, όπως είπε, ίσως οδηγήσει σε αποξήλωση των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα μελέτης του, τόνισε πως το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι με τον εμβολιασμό ο οργανισμός δημιουργεί περισσότερα αντισώματα σε σχέση με αυτά που αποκτά μετά από νόσηση.

Ο κ. Δέλτας είπε ακόμη ότι από τη μελέτη εξάγεται το συμπέρασμα πως τρείς μήνες μετά τη νόσηση ασθενή με κορωνοϊό τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί μειώνονται απότομα και ως εκ τούτου επιβάλλεται ο εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης σε όλες τις πόλεις η εκστρατεία εμβολιασμού φοιτητών.

Εξυπηρετούνται επίσης, πολίτες οι οποίοι διευθέτησαν ραντεβού μέσω της πύλης εμβολιασμού.

Χθες έγιναν συνολικά 8.227 εμβολιασμοί.

Λ. Χρ.