You are here

Ήπια μέτρα για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

31/07/2020 07:13

Σχετικά ήπια περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επαναφέρει σήμερα η κυβέρνηση για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, που άρχισε πλέον να θυμίζει το πρώτο κύμα Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει το πρωί καθοριστικής σύσκεψης στο γραφείο του με τη συμμετοχή του υπουργού υγείας Κ. Ιωάννου και των μελών της επιδημιολογικής ομάδας για ανασκόπηση της κατάστασης.

Η σύσκεψη γίνεται στη σκιά των δέκα νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες.

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων άρχισε πλέον να πλησιάζει αυτόν που ίσχυε στα μέσα με τέλη Μαρτίου, όταν είχαν ληφθεί μέτρα για καθολικό lockdown.

Μέλη της επιστημονικής ομάδας τόνισαν στη StockWatch ότι η ανατροπή της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου επιβάλλει τη λήψη νέων προστατευτικών μέτρων.

Συνεργάτες του ΠτΔ ανέφεραν στη StockWatch ότι ο πρόεδρος θα ακούσει, με πολλή προσοχή την επιδημιολογική ομάδα και είναι έτοιμος στο πλαίσιο της σύσκεψης να υιοθετήσει όλες τις εισηγήσεις που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης και προβληματισμού και θα στοχεύουν στο να αναχαιτιστούν τα νέα κρούσματα.

«Η επιστημονική ομάδα μεταβαίνει σήμερα στο προεδρικό με συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις», δήλωσε ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης – μοριακός ιολόγος του τμήματος βιολογικών σπουδώντου Παν. Κύπρου και τόνισε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί χρόνος.

Το θέμα της επιβολής τοπικού lockdown, φαίνεται στο παρόν στάδιο να μην το θέτουν επιτακτικά οι επιδημιολόγοι, ωστόσο ο υπουργός υγείας Κ. Ιωάννου δεν απέκλεισε με δηλώσεις του χθες να τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση για προβληματισμό.

Με βάση τα όσα έχουν δηλώσει δημόσια τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός υγείας και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η χρήση υποχρεωτικά της μάσκας όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε δημόσιους χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Οι υπάλληλοι καταστημάτων, χώρων εστίασης καθώς και δημόσιοι λειτουργοί που έχουν καθημερινά επαφή με πολίτες θα κάνουν επίσης χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Θα επανέλθει η πρακτική της καραντίνας για όσους επισκέπτες φθάνουν από τα αεροδρόμια στην Κύπρο και οι οποίοι εμπίπτουν της κατηγορίας Γ.

Με νέες οδηγίες των υγειονομικών αρχών θα αυξηθεί ο αριθμός των τυχαίων ελέγχων και θααυστηροποιηθούν τα μέτρα στα αεροδρόμια.

Ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης επεσήμανε ότι ο αυτοπεριορισμός αποδείχθηκε ότι δεν εφαρμόζεται από όλους.

Ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε τη θέση ότι επιβάλλεται να επανέλθει το μέτρο της καραντίνας καθώς είναι φανερό, είπε, ότι τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού είναι εισαγόμενα με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Θα επαναξιολογηθεί επίσης η κατηγοριοποίηση της Ελλάδας και ίσως να γίνει διαχωρισμός περιοχών, κάτι το οποίο χθες δεν απέκλεισε με δηλώσεις τους ο υπουργός υγείας.

«Μπορεί να γίνει αυτό, εάν προχωρήσουμε σε μια τμηματοποίηση περιοχών και κάποιες να μπουν στην κατηγορία Β», είπε ο κ. Ιωάννου.

Θα αποφασιστεί επίσης όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε υποστατικά και επιχειρήσεις, από πλευράς αστυνομίας και υγειονομικών αρχών, ιδιαίτερα στην επαρχία Λεμεσού, που αποτελεί σήμερα εστία των πλείστων νέων κρουσμάτων.

Χθες βράδυ εκτυλίχθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομία σε πολυσύχναστες περιοχές της Λεμεσού.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Λεμεσού και των υγειονομικών υπηρεσιών, με τους ελέγχους να επικεντρώνονται σε εστιατόρια, καφετέριες, υποστατικά και άλλα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας

Ο υπουργός υγείας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να δείξουν σοβαρότητα, αφού τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει στρατηγική από την Κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά εξηγώντας πως η στρατηγική είναι η διενέργεια πολλών τεστ, ιχνηλατήσεων, έκδοση αυστηρών πρωτοκόλλων και η αυστηρή επιτήρηση.

Όσον αφορά τις μαζικές συναθροίσεις, όπως για παράδειγμα τους γάμους, ο Υπουργός τόνισε πως θα υπάρχουν περιορισμοί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς τους περιορισμούς μέχρι την εξεύρεση εμβολίου.

Σημειώνεται ότι πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς.

Από τους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ο ένας νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως σταθερή.

Του Λεύκου Χρίστου