You are here

Κ. Ιωάννου: Αντιστρέφει τα πυρά στον Κωστρίκη

03/03/2021 14:19

Απορρίπτει ότι η συμβουλευτική επιστημονική ομάδα δεν ρωτήθηκε για το θέμα των εμβολίων ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απαντώντας στα όσα ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέχρι πρόσφατα μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης σε συνέντευξη του στη StockWatch.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος κλήθηκε από τη μεσημβρινή εκπομπή του ΟΜΕΓΑ «Ενημέρωση Τώρα» να απαντήσει στις επικρίσεις του κ. Κωστρίκη, σχολιάζοντας τη δήλωση του ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολίων», είπε ότι «διάβασα στη συνέντευξη του κ. Κωστρίκη ότι εάν ρωτούσαμε την επιστημονική ομάδα θα εισηγείτο να πάρουμε εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Πρώτο η συμβουλευτική ομάδα ρωτήθηκε για το θέμα των εμβολίων και είπε ότι δεν ήταν της αρμοδιότητας της, άρα διερωτώμαι γιατί ο κ. Κωστρίκης λέει ότι δεν ρωτήθηκε, πιθανώς να μην ήταν στη συνάντηση».

Είπε ακόμη ότι «από τις εταιρείες Pfizer και Moderna πήραμε το μέγιστο αριθμό που μας αναλογούσε με βάση τη συμφωνία που έγινε στην ΕΕ, δεν υπήρχε δυνατότητα να πάρουμε περισσότερα εμβόλια».

Αντιστρέφοντας επίσης τα πυρά του προς τον κ. Κωστρίκη, ανέφερε ότι «το πρώτο συμβόλαιο που μας προσφέρθηκε από τον Αύγουστο ήταν της AstraZeneca» και διερωτήθηκε, «υπάρχει οποιοσδήποτε σώφρον άνθρωπος που να του προσφέρεις από τον Αύγουστο το εμβόλιο και να πει όχι, δεν θα πάρουμε διότι μπορεί σε ένα μήνα να πάρουμε από την Pfizer;».

Απέφυγε όμως να απαντήσει στην ερώτηση γιατί η Μάλτα πήρε περισσότερες ποσότητες του εμβολίου της Pfizer, παραπέμποντας στον εκπρόσωπο της Pfizer στην Κύπρο. Επικαλέστηκε άλλη μια φορά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διερωτήθηκε εάν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ που εξασφάλισε περισσότερες ποσότητες των εμβολίων της Pfizer.

Με ερώτημα απάντησε ο Υπουργός Υγείας και στο εάν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι φθηνότερο.

«Θέτω ξανά το ερώτημα: Υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι ήταν θέμα κόστους η προμήθεια του εμβολίου;». «Ως Κύπρος παραγγείλαμε 4 εκατ. εμβόλια. Εάν ήταν θέμα κόστους θα παραγγέλλαμε 4 εκατ. ή θα παραγγέλλαμε 1,5 εκατ. για να καλύψουμε το πληθυσμό της Κύπρου».

Ο κ. Ιωάννου φανερά ενοχλημένος από τα όσα δήλωσε ο κ. Κωστρίκης αντιστρέφει ακόμη μια ερώτηση του λέγοντας ότι «εάν ερχότανε όπως ισχυρίστηκε στη συνέντευξη του ο κ. Κωστρίκης στη συνεδρία και έθετα την εισήγηση για προμήθεια του εμβολίου της Pfizer και της Moderna, τι διαφορετική κατάληξη θα είχε; Δε θα περνάμε AstraZeneca αλλά τις ίδιες ποσότητες από τα εμβόλια των δύο άλλων εταιρειών;».

Απέρριψε επίσης ότι το σύστημα των rapid test θα καταρρεύσει όπως αναφέρει ο κ. Κωστρίκης στη συνέντευξη του, λέγοντας ότι «η διενέργεια των rapid test γίνεται για να εντοπίσουμε έγκαιρα τον κόσμο που είναι θετικός στον ιό ώστε να αποτρέψουμε πιθανή διασπορά. Μάλιστα κάποιοι εκ των επιστημόνων και είναι γραμμένο αυτό στα πρακτικά, όταν ρωτήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για τα rapid test, απάντησαν test, test, test…», κατέληξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου