You are here

Κ. Ιωάννου: Από την αστυνομία ο έλεγχος του CoronaPass

06/05/2021 16:53

Το μέτρο του coronaPass, θα είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, υποδεικνύοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση των μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών των πολιτών.

Παράλληλα, διευκρίνισε  ότι την ευθύνη για τον έλεγχο της κατοχής του coronaPass δεν θα την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά θα γίνεται από τους αρμόδιους λειτουργούς της αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, για τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, υπενθύμισε ότι χθες βράδυ αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η κατάργηση του μέτρου αποστολής γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα, οπόταν θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του coronaPass.

Σχετικά με το coronaPass το οποίο θα εφαρμοσθεί σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, διευκρίνισε ότι θα είναι στη βάση τριών  προϋποθέσεων και θα εφαρμόζεται στα εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, και άλλους χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση.

Θα απαιτείται δηλαδή, είτε οι επισκέπτες να έχουν  εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα, πρόσθεσε.

Εμβολιάστηκε πέραν του 33%

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν αρχίσει να δείχνουν θετική μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη χώρα μας.

Έχοντας ξεπεράσει το 33% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση των αδειοδοτημένων εμβολίων, βλέπουμε ήδη τα οφέλη αφού τα περιστατικά σοβαρής νόσησης και οι νοσηλείες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, απόρροια της πολύ υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες, είπε.

Στόχος ο εμβολιασμός του 60% μέχρι τέλη Ιουνίου

Υπέδειξε ότι στόχος είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον με την 1η δόση ποσοστού πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης είναι απλά και δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού είναι το όχημά μας για έξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας».

Σε τρεις φάσεις η αποκλιμάκωση των μέτρων

Σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Ιωάννου  είπε ότι αυτή θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά, από 17 Μαΐου, αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.

Στη συνέχεια και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν περαιτέρω χαλαρώσεις που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που υπήρχαν πριν την πανδημία.

Της Ηρώς Ευθυμίου