You are here

Κ. Ιωάννου: Δεν θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ

12/12/2019 12:19

Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η δομή που διέπει το γενικό σχέδιο υγείας δεν θα επιτρέψει την κατάρρευσή του, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που απευθύνουν πολιτικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του γενικού σχεδίου υγείας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ είναι σφαιρικός. Εξήγησε ότι εάν υπάρξει και διαπιστωθεί κατάχρηση του συστήματος, αυτό που θα συμβεί είναι να μειώνονται οι απολαβές των παρόχων όσο αυξάνεται ο όγκος της δαπάνης.

 «Δεν τίθεται θέμα σε καμία περίπτωση να καταρρεύσει το ΓεΣΥ», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Επεσήμανε ότι υπάρχει ρητή πρόνοια στη νομοθεσία του ΓεΣΥ που δεν μπορεί να αφεθούν ανεξέλεγκτες οι δαπάνες.

Ο υπουργός υγείας τόνισε την ανάγκη να αποτρέπονται οι οποιεσδήποτε καταχρήσεις διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές ακριβώς για να προστατευθεί το σύστημα.

Στην αρχική του ομιλία και ο υπουργός υγείας δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να αποκρύψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους πολίτες και να τους πω ότι η μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα υγείας θα πάρει χρόνο. Όσο και αν επιθυμούμε, αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν αμέσως», παρατήρησε.

Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενοι και οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν υπόψη τις παθογένειες τα παλαιότερα χρόνια.

Ζήτησε κατανόηση και υπομονή από όλους τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα από τους πολίτες

Επεσήμανε ότι ενώ ο αριθμός των προσωπικών ιατρών ήταν σε διψήφιο αριθμό πριν έξι μήνες σήμερα ο αριθμός των προσωπικών ιατρών είναι πέραν των 1800.

 Διαβεβαιώνω όλους τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για την πιο σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή του ΓεΣΥ ώστε κάποια ώρα να είμαστε όλοι περήφανοι για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το σύστημα προς τους πολίτες.

1,2 εκ. επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης, σημείωσε ότι στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι σήμερα 700 χιλ. δικαιούχοι.

Όλοι αυτοί, είπε, έχουν πλέον πρόσβαση σε προσωπικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία και ακτινολογικά κέντρα.

Το ΓεΣΥ, τόνισε, έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του συστήματος υγείας καταγράφηκαν 1,2 εκ.επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς, 700 χιλ. σε ειδικούς ιατρούς, 350 χιλ. σε χειρουργούς και 265 χιλ. έχουν κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και 130 χιλ. έκαναν ακτινολογικές εξετάσεις.

Παραμύθι η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων

Ο υπουργός υγείας που ρωτήθηκε και για τα δημόσια νοσηλευτήρια και αν οδεύουν προς κλείσιμο,  τόνισε ότι το παραμύθι ότι θα ιδιωτικοποιηθούν να σταματήσει και πρόσθεσε πως «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης».

«Εμπράκτως στηρίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία και όποιος αμφιβάλει, ας διαβάσει τον προϋπολογισμό που υποβάλαμε για το 2020 για τα δημόσια νοσηλευτήρια και ο οποίος «είναι ο υψηλότερος προϋπολογισμός στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων προβλέπει €25 εκ. για την αναβάθμιση κτιρίων, €15 εκ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και είπε ότι δεν νομίζει να υπάρχει κάποιος που να έχει αυτόν τον προϋπολογισμό στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθεσε πως «κάποιοι μπορούν να μας κατηγορήσουν ακόμα και για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά είναι πρόθεσή μας», όπως είπε, «να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Περιλαμβάνει 119 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον των 300 θέσεων που προκηρύχθηκαν το 2019», είπε ο υπουργός υγείας, ο οποίος ενδεικτικά, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων που δόθηκαν για το 2019 και το 2020 φτάνει σχεδόν στις 500.

«Αν νομίζει κάποιος ότι με αυτές τις ενέργειες προχωρούμε στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση, τότε τι άλλο να απαντήσω», διερωτήθηκε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να σχολιάσει τις απεργίες που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Ιωάννου, αφού καταδίκασε κάθε πράξη βίας εναντίον των λειτουργών υγείας, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν ήταν αποτελεσματική η αστυνόμευση στον χώρο όταν σημειώθηκε το επεισόδιο εναντίον νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά στην αυριανή απεργία των ιατρών του δημοσίου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι τα όποια προβλήματα λύνονται μέσω διαλόγου, ο οποίος, εν προκειμένω, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών.

Δεν σταματούν οι  προσπάθειες για τα φάρμακα

Αναφορικά με τα φάρμακα που παρέμειναν στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο υπουργός υγείας είπε ότι εκεί που υπήρχαν ελλείψεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν δοθεί φάρμακα αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμη, όπως είπε, σε περιπτώσεις φαρμάκων που δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Είπε ακόμη ότι «είναι και θέμα διαδικασιών του δημοσίου» για να δοθούν αυτά τα φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα «διότι εμπλέκονται διάφοροι φορείς», ενώ από την άλλη είναι «και ο τρόπος που έχουν αγοραστεί».

Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει εξευρεθεί ο μηχανισμός και εναπόκειται πλέον στον ΟΚΥΠΥ και στον ΟΑΥ να κάνουν τις απαραίτητες διευθετήσεις για να διοχετευτούν τα υπόλοιπα φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα.

Του Λεύκου Χρίστου