You are here

Κ. Ιωάννου: Δεν υπάρχει κύμα φυγής γιατρών

12/04/2019 12:28

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως «είναι με έκπληξη που παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες να εξελίσσεται μια δημόσια προσπάθεια μεγέθυνσης του φαινομένου αποχώρησης μικρού αριθμού ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, και παρουσίασης του ως κύμα φυγής».
 
Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, σημειώνει, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα έχουν φύγει από τα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια συνολικά 12 ιατροί σε σύνολο 825, πέντε εκ των οποίων θα αφυπηρετούσαν τους επόμενους μήνες.
 
«Το Υπουργείο Υγείας, όπως έχω πολλάκις δηλώσει, όταν και εφόσον προκύπτει ανάγκη, προχωρά άμεσα σε αναπλήρωση των θέσεων των ιατρών που είτε αφυπηρετούν είτε παραιτούνται. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ και επιπρόσθετα από τη διαδικασία για πλήρωση των κενωθεισών θέσεων, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει προχωρήσει στην προκήρυξη 41 νέων θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι 35 είναι σε διαδικασία πλήρωσης και αναμένεται να τοποθετηθούν στα νοσηλευτήρια τις επόμενες βδομάδες. Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ έχει προχωρήσει σήμερα στην προκήρυξη έξι θέσεων παιδιάτρων», προστίθεται.
 
Τα πιο πάνω στοιχεία, συνεχίζει, μιλούν από μόνα τους, διαψεύδοντας εκείνους που επιμένουν να λένε ότι καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
 
Στο πλαίσιο της εκ βάθρων μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, αναφέρει, δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ, ώστε να διευκολύνονται και να επισπεύδονται οι διαδικασίες, με απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία της Δημόσιας Υπηρεσίας - ως ζωντανός Οργανισμός, ο ΟΚΥπΥ πρέπει να αφεθεί να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο του.