You are here

Κ. Ιωάννου: Έτοιμα όλα για τοπικό lockdown

27/07/2020 12:27

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για τα ορφανά κρούσματα και τη χαλάρωση των μέτρων, προειδοποιώντας ότι μέχρι να εξευρεθεί το εμβόλιο δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.

Ο κ. Ιωάννου, μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του ΑΝΤ1, άφησε σαφείς αιχμές κατά επιδημιολόγων ότι με δηλώσεις τους άφηναν να νοηθεί ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα στην Κύπρο.

«Δυστυχώς υπήρξαν προτροπές από διάφορους ότι δεν έχουμε πρόβλημα στην Κύπρο και αυτό συνέτεινε στο να υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα από τον κόσμο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν και άλλα ορφανά περιστατικά και ότι αναμένονται αναζωπυρώσεις, λέγοντας ότι «υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τοπικό lockdown και εάν χρειαστεί θα εφαρμοσθεί όπως έγινε και σε άλλες χώρες», επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι την εξεύρεση του εμβολίου, καλώντας τους πολίτες σε ευαισθητοποίηση.

Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη είμαστε στην αρχή του νέου κύματος της επιδημίας, εντούτοις στην Κύπρο μπορεί να αποφευχθεί εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας».

Επεσήμανε ότι «έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετές μέρες ότι δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ούτε τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κόσμο και τους διοργανωτές εκδηλώσεων, γι’ αυτό όσον αφορά τις μεγάλες εκδηλώσεις δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομία να εντατικοποιήσει τις καταγγελίες της για να περιοριστεί το πρόβλημα».

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι «η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εργαζόμενους που εξυπηρετούν το κοινό» και έστειλε το μήνυμα για μηδενική ανοχή στους επιθεωρητές που δεν προβαίνουν σε σωστούς ελέγχους.

Βρετανία

Όσον αφορά τους τουρίστες από τη Βρετανία η οποία από την 1η Αυγούστου θ’ ανήκει στην κατηγορία Β’, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για εισαγωγή του κορωνοϊού αφού όσοι θα έρχονται θα έχουν αρνητικό τεστ.

«Σε ένα μεγάλο βαθμό μηδενίζεται ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού», ανέφερε.

Εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι έτοιμο τέλος του 2020 ή αρχές του 2021, λέγοντας ότι «ευελπιστούμε ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι τότε. Η Κύπρος θα προμηθευτεί 1,2 εκ. εμβόλια» είπε, σημειώνοντας ότι θα είναι υποχρεωτικό για όλο τον πληθυσμό.

Της Ηρώς Ευθυμίου