You are here

Καλωσορίζουν τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ

01/06/2020 15:32

Κόμματα και φορείς καλωσορίζουν τη δεύτερη φάση εφαρμογής του γενικού σχεδίου υγείας, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή μέρα και σημειώνοντας ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η διαφύλαξη και ενίσχυση του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν δικαίωση και ικανοποίηση, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτέλεσε αποτέλεσμα των δικών τους προσπαθειών.

Εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Δημητρίου, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που είναι το αποτέλεσμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Πρόσθεσε ότι το ΓεΣΥ, μπήκε σε εφαρμογή πριν από ακριβώς ένα χρόνο και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία ενώ, όπως σημείωσε, δοκιμάστηκε και άντεξε στην πανδημία τους προηγούμενους μήνες και αναγνωρίστηκε η αξία να έχουμε ως χώρα, ένα καθολικό Γενικό Σύστημα Υγείας.
 
«Τώρα μπαίνουμε στην εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Ήδη έχουμε την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Κανείς δεν αναμένει να μην υπάρχουν θέματα στους πρώτους μήνες εφαρμογής της δεύτερης φάσης. Το ζήτημα είναι να καταφέρουμε, ως πολιτεία, να προσφέρουμε σε όλους τους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

ΑΚΕΛ: Σημαντική η διαφύλαξη μονοασφαλιστικού χαρακτήρα

Η έναρξη της β΄ φάσης του ΓεΣΥ με την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης συνιστά ένα ακόμα βήμα προς την εδραίωση ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας στον τόπο μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «η υλοποίηση του ΓεΣΥ με τον καθολικό, κοινωνικά αλληλέγγυο και μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα αποτελεί νίκη και κατάκτηση για τον κυπριακό λαό. Μια μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση γίνεται βήμα βήμα πραγματικότητα επειδή η κυπριακή κοινωνία δεν υποχώρησε μπροστά στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις κυβερνητικές ιδεοληψίες που είχαν άλλους σχεδιασμούς».
 
Πρόσθεσε πως η μεγάλη ευθύνη όμως παραμένει για την κυβέρνηση και τον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν στην αναγκαιότητα για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και αναστήλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Αυτό είναι που θα κρίνει το μέλλον του ΓΕΣΥ. Η διαφύλαξη του μονοασφαλιστικού του χαρακτήρα,  η ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού, η οργάνωση, οι δομές και τα εργασιακά. Αυτά είναι ζητήματα που η Κυβέρνηση και ο ΟΚΥπΥ όφειλαν να είχαν ήδη επιλύσει», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.

ΔΗΚΟ: Η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, δήλωσε ότι σήμερα ο τομέας της υγείας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Η Β’ Φάση του ΓεΣΥ τίθεται σε εφαρμογή τρία χρόνια μετά που η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε σε προβληματισμούς ως προς την ετοιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες ευθύνες, σημειώνοντας ότι οι σχετικές νομοθεσίες, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν αρκετά προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα και να διορθωθούν παθογένειες που προϋπήρχαν του κορωνοϊού και που εμφανίστηκαν έντονα στις πρώτες βδομάδες της πανδημίας.
«Δυστυχώς ακόμη υπάρχουν προβλήματα όπως υποστελέχωση, κενά στις υποδομές και ελλείψεις εξοπλισμού και η κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» σημείωσε.

ΕΔΕΚ: Ανησυχίες για τα προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ
Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων προσπάθειών της ΕΔΕΚ από το 1969, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δήλωσή του εξέφρασε ανησυχίες για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τόσο στο επίπεδο της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, όσο και στα προβλήματα του δημόσιου τομέα υγείας.

Σε σχέση με τη δημόσια υγεία, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «μέσα στις σημερινές συνθήκες δυστυχώς αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει», επειδή, «οι φορείς που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ είτε αδυνατούν, είτε αδιαφορούν να προχωρήσουν άμεσα στη σοβαρή επίλυση των προβλημάτων του, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο και την βιωσιμότητά του».

Αλληλεγγύη: Να αρθούν οι ανισότητες στις αμοιβές γιατρών

Το Κίνημα Αλληλεγγύης χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης των ασθενών εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για αποφάσεις που έχουν ληφθεί και για «ορισμένες μη διαφανείς συμφωνίες», αλλά και την ελπίδα ότι στο τέλος με τη συμμετοχή όλων θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ προς όφελος όλου του πληθυσμού.

Τονίζει επίσης, ότι «το μέγιστο που πρέπει να έχει υπόψη του ο ΟΚΥΠΥ είναι ότι θα πρέπει να αρθούν οι ανισότητες στις αμοιβές και στα ωφελήματα ανάμεσα στους γιατρούς και στο προσωπικό που υπηρετούν στα Δημόσια νοσοκομεία και στα ιδιωτικά, γιατί η ανισότητα αυτή είναι τεράστια».

Οικολόγοι: Κάλεσμα στους γιατρούς για συμφωνία με τον ΟΑΥ

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωση χαιρετίζει το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχει αποφασίσει να ενταχθεί στο ΓεΣΥ στην βάση της αναθεωρημένης πρότασης του ΟΑΥ.

«Μέσα σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποφάσισαν να κάνουν την υπέρβαση και να αποδεχτούν την αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ, παρά το γεγονός ότι απείχε ουσιαστικά από το συμφωνημένο μνημόνιο συναντίληψης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το κόμμα νιώθει δικαίωση και ικανοποίηση και εκφράζεται η προσδοκία οι αρμόδιοι να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες πιθανόν να προκύψουν από την έναρξη της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ για να αποφευχθούν τυχόν ταλαιπωρίες για όλους τους ασθενείς.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι καλούν «τους κυβερνητικούς γιατρούς - στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη για το έργο τους εν μέσω πανδημίας - να επιδείξουν την ίδια υπέρβαση και να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία με τον ΟΑΥ».

Την έναρξη της Β’ φάση τους Γενικού Συστήματος Υγείας που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη χαιρέτισε και το ΕΛΑΜ σημειώνοντας ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η ένταξη μεγάλων νοσηλευτηρίων και η κάλυψη των αναγκών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και προσθέτοντας πως είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν προβλήματα, τα οποία όμως θα πρέπει με την αρωγή και τη συνεργασία όλων να επιλυθούν.

ΚΕΒΕ: Χάριν της στάσης του ΚΕΒΕ η εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ιστορική ημέρα για τη χώρα μας χαρακτήρισε την 1η Ιουνίου 2020 το ΚΕΒΕ, αφού με την έναρξη εφαρμογής της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, ολοκληρώνεται η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Το ΚΕΒΕ νοιώθει ιδιαίτερα περήφανο και δικαιωμένο γι’ αυτή την εξέλιξη, αφού είναι ως αποτέλεσμα της δικής του θαρραλέας και κοινωνικά υπεύθυνης θέσης, που υλοποιείται σήμερα αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση στη χώρα μας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η φάση που ξεκινά σήμερα δεν θα είναι εύκολη ούτε και χωρίς προβλήματα και υποδεικνύεται πως απαιτείται να επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, τους πάροχους υγείας αλλά και τους δικαιούχους, υπομονή και κατανόηση στα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Μ.Χ.