You are here

Καμία χαλάρωση στα μέτρα, προς το παρόν

19/01/2021 07:05

Δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και άρσης του lockdown, ξεκαθαρίζουν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, συστήνοντας υπομονή και αυστηρή τήρηση των μέτρων υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι το διάταγμα ισχύει μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι «τα μέτρα δεν μπορούν να χαλαρώσουν χωρίς σταθεροποίηση των κρουσμάτων, πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση από τη μια ημέρα στην άλλη διότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας η οποία χαλάρωσε τα μέτρα και μετά αναγκάστηκε να επιβάλλει ολικό lockdown αλλά και τη Σουηδία η οποία δεν πίστευε στην αποτελεσματικότητα των μέτρων και τώρα βρίσκεται σε lockdown.

Επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένει ο κόσμος ότι θα υπάρξει πρόωρη χαλάρωση των μέτρων επειδή μειώθηκαν τα κρούσματα στα 150».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα αργά το απόγευμα η επιδημιολογική ομάδα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας για αξιολόγηση της κατάστασης. Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη και ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε ενώπιον μας ίσως καθοριστεί και σύσκεψη και στο προεδρικό υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, επειδή θα είναι η τελευταία εβδομάδα του μήνα που λήγει το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για τα περιοριστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι στο κόκκινο. Οι εισαγωγές προχθές ανήλθαν στις 208 και χθες το πρωί στις 214, δηλαδή στο ανώτατο όριο τους.

Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για τρίτο κύμα

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Μαρία Κολιού, τόνισε ότι «εάν δεν αρχίσουν να μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια οι οποίες σήμερα βρίσκονται στα ψηλότερο σημείο δεν μπορούμε να μιλούμε για χαλάρωση των μέτρων.

Διευκρίνισε ότι η «καθοδική πορεία των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα αποτελέσματα του lockdown που διανύουμε τώρα θα διαφανούν την άλλη εβδομάδα».

Η Δρ Κολιού, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της νόσου του κορωνοϊού, το οποίο διανύουν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξέφρασε εντούτοις την ελπίδα ότι με τους εμβολιασμούς οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν μέχρι τέλος του μήνα θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

Της Ηρώς Ευθυμίου