You are here

«Καμία σύγκρουση συμφερόντων» στο ΔΣ κρατικών υπηρεσιών υγείας

15/03/2018 13:55

Ο νέος υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων σε ότι αφορά νεοδιορισθέντα μέλη του οργανισμού κρατικών υγείας, απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες προηγούμενων ημερών.

Οι διορισμοί των μελών του ΔΣ του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας, έγιναν στις 19 Δεκεμβρίου από το υπουργικό συμβούλιο ωστόσο, με το τροποποιητικό νομοσχέδιο προωθήθηκαν αλλαγές σε σχέση με το πλαίσιο διορισμών και ειδικότερα αναφορικά με τη δήλωση σύγκρουσης συμφέροντος των μελών του ΔΣ.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υπήρξε παρανόηση στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά μια απλή τροποποίηση που κρίθηκε αναγκαία λόγω του ότι υπήρχε κακή διατύπωση του νόμου σε ένα εδάφιο, το οποίο αφορούσε τη σχέση των μελών με επιχειρήσεις που τυχόν να αφορούν θέματα υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων» τόνισε, σημειώνοντας ότι οποιεσδήποτε καταγγελίες είναι καλό να τεκμηριώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο έχει σαφή στόχο να νομιμοποιηθούν αυθαιρεσίες που έγιναν στους διορισμούς γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία, όπως είπε.

«Φαίνεται ότι τα μέλη που διορίστηκαν στο ΔΣ δεν έχουν καταθέσει δήλωση για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων και η κυβέρνηση έρχεται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει τον παράνομο διορισμό τους και τη μη τήρηση της νομοθεσίας, απαλλάσσοντας τους από την σύγκρουση συμφερόντων» είχε αναφέρει.

Ο κ. Σιζόπουλος επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στους εν λόγω διορισμούς και κάλεσε όπως κατατεθούν οι σχετικές δηλώσεις για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν, ο βρετανός Sir David Nicholson στη θέση του προέδρου και ως μέλη ο Αναστάσιος Δαβίδ, Νικόλας Σιακόλας, Ντέιβιντ Χάσλαμ, Δρ. Πήτερ Ντόσον, Χρίστος Πατσαλίδης, Χριστίνα Γιαννάκη και Μάριος Κλείτου.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για το γεγονός ότι αρκετά από τα μέλη του ΔΣ διαμένουν στο εξωτερικό, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα οργανισμό που θα διαχειριστεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ως εκ τούτου έπρεπε να στελεχωθεί με τα καλύτερα άτομα.

Αναφερόμενος στα προσόντα του προέδρου του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ, σημείωσε ότι δεν υπήρχε αυτή η εμπειρία σε άτομο στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «στόχος μας ήταν τα προσόντα και όχι αν θα είναι κύπριοι ή ξένοι».

Της Μαρίας Χαμπή